Το 2016 δεν ήταν ένας ήσυχος χρόνος όσον αφορά στα Social Media. Αλλαγές, νέες δυνατότητες, μάχες ανάμεσα σε μεγαθήρια, πολλές οι εξελίξεις. Αγγίζοντας τις πιο δυνατές πλατφόρμες SoMe, πάμε να δούμε αυτές τα νέα που μας έκαναν εντύπωση. Τα νέα που έχουν διαμορφώσει ένα διαφορετικό πεδίο για το 2017 που έρχεται.

1. YouTube | HDR & 4K Live Streaming Video

hdr

Στροφή στην ποιότητα! Πριν λίγο καιρό το YouTube ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει το HDR στην ποιότητα της εικόνας. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη αντίθεση, πιο έντονα χρώματα, πιο ζωντανές σκηνές! Η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη βίντεο στον κόσμο σοβαρεύει.
Αυτό βέβαια δε φαίνεται μόνο μέσα από τη δυνατότητα του HDR. Από το 2010 έχουν εισάγει την έννοια των 4K βίντεο στον κόσμο του YouTube. Μέχρι πρόσφατα δεν παραγόταν πολύ περιεχόμενο όμως σε τόσο καλή ποιόητητα. Η ποιότητα των 1080p αρκούσε. Το μεγάλο βήμα όμως σιγά σιγά γίνεται και περνάμε απίστευτα καλύτερη ανάλυση εικόνας που δε θολώνει όταν στο πλάνο υπάρχει κίνηση. Το νέο σε αυτή την περίπτωση που αφορά το 2016 είναι ότι το 4K προστέθηκε ως δυνατότητα και στο Live Streaming Video της πλατφόρμας. Αυτό ενισχύει τη δύναμη του δημοφιλούς SοMe σε ό,τι συμβαίνει ζωντανά!

2. LinkedIn | Video by Influencers

person-apple-laptop-notebook

Βίντεο, βίντεο, βίντεο (νομίζω ξεκινούσα κι ένα άρθρο με αυτή την πρόταση). Όλα είναι βίντεο στις μέρες μας. Ακόμα και το LinkedIn το κατάλαβε αυτό. Με τα θέματα του Brexit και του Pokemon Go να καταλαμβάνουν το χώρο του διαδικτύου και των Social Media, δε μπορούσε να μείνει εκτός. Ζήτησε λοιπόν από 500 influencers να δημιουργήσουν βίντεο των 30″ λέγοντας τη γνώμη τους για τα θέματα της επικαιρότητας. Με τον τρόπο αυτό εισήγαγε και γενικότερα τη δύναμη που θα μπορούσε το βίντεο να έχει στην πλατφόρμα. Το βίντεο σε συνδυασμό με την αλλαγή εμφάνισης για περισσότερη ευχρηστία, είναι οι αλλαγές που εκσυγχρόνισαν ίσως το LinkedIn για το 2016.

3. Pinterest | Video & Explore

PINTEREST

To Pinterest αρχίζει να καταλαβαίνει τη δύναμή του. Με εκατομμύρια αναζητήσεις και έντονο engagement από τους χρήστες, η πλατφόρμα ζει ξανά την άνθιση. Νέα εμφάνιση για τα επαγγελματικά προφίλ, χορηγούμενα βίντεο και η καθημερινή, νέα δυνατότητα Explore. Όλα μαζί χτίζουν μια σύγχρονη δυναμική για μια πλατφόρμα που ίσως πολλοί δεν πίστευαν ότι μπορεί να γίνει τόσο ισχυρή.

4. Facebook | Live Video

my day

Τι είπα παραπάνω; Ανέφερα κάτι για βίντεο; Ίσως κανένα από τα παραπάνω νέα δεν έχει τη δύναμη που έχει η δυνατότητα του Live Video από το Facebook. Σίγουρα οι εξελίξεις που αφορούν το δημοφιλές SoMe δεν επικεντρώνονται μόνο στο Live Video. Ωστόσο, σε αυτό φαίνεται να έχει εστιάσει πολύ περισσότερο ολόκληρος ο κολοσσός. Pop-up μηνύματα, εφέ γύρω από τη βιντεοκάμερα, ειδοποιήσεις μόλις κάποιος εκπέμπει ζωντανά. Να συνεχίσω; Η επιλογή Live είναι πρώτη σε περίπτωση που θες να κάνεις νέο post. Η επιλογή Live δίνεται τώρα και μέσω του Messenger σε συνομιλίες. Πιο Live… δε γίνεται!

 5. Snapchat | Memories

memories

Όλα έγιναν το καλοκαίρι. Το Snapchat έκανε μια κίνηση που καθόρισε τις εξελίξεις του δεύτερου μισού του 2016. Αυτό ήταν το να παρουσιάσει τη δυνατότητα Memories. Η δυνατότητα να αποθηκεύεις στη βάση δεδομένων του (και όχι άμεσα στο κινητό σου) τα snaps που τραβάς. Επιπλέον, με το Memories μπορείς να ανεβάσεις στην ιστορία σου snaps που έχεις αποθηκευμένα και όχι snaps της στιγμής. Φυσικά για τα πρώτα υπάρχει ειδική σήμανση για να φαίνεται ότι ανήκουν στο παρελθόν. Αναρωτιέσαι γιατί αυτό καθόρισε τις εξελίξεις από εκεί και μετά;;; Αλήθεια τώρα;;;

 5+1. Instagram | Stories & Chat

instagram stories

Βοήθησε ο τίτλος κι η εικόνα; Λίγο μόνο καιρό μετά το Memories από το Snapchat, το Instagram ανακοίνωσε αλλαγές. Και δεν άργησε να τις πραγματοποιήσει. Από τα τέλη του καλοκαιριού παρουσιάστηκαν τα Instagram Stories. Κι ενώ στην αρχή υπήρχε η διαμάχη για το αν θα αποτελέσει μια επιτυχημένη κίνηση ή όχι, τώρα δεν υπάρχει αμφιβολία! Τα Instagram Stories έχουν κατακτήσει τον κόσμο των Social Media. “Όλοι έχουν μια ιστορία” και τώρα έχουν εύκολο τρόπο να την πουν και να τη μοιραστούν με όλους. Πρόσφατα δε, το Instagram με την τελευταία του ενημέρωση μας πάει ακόμα παρακάτω: Τα μηνύματά του αποκτούν νέες δυνατότητες και μπορείς να στέλνεις κι εκεί φωτογραφίες και βίντεο που χάνονται αφού τα δει ο παραλήπτης. Όλα αυτά σου θυμίζουν κάτι;;; Δε σε πιστεύω! Ναι, ακόμα και με την τελευταία ενημέρωση το Instagram ξεγυμνώνει το Snapchat και μεγαλώνει τη δύναμή του. Το Snapchat γίνεται πια υποεργαλείο, αφού πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν τα Faces που προσφέρει για να παράξουν περιεχόμενο που αργότερα αναρτούν στο Instagram Story τους.

Και το θέμα είναι ότι δεν τελειώνει εκεί. Μαζί με την τελευταία ενημέρωση, παρά το γεγονός ότι δεν έχει φτάσει σε όλους μας ακόμα, έρχεται το Live και στο Instagram. Το Facebook δε σταματά πουθενά λοιπόν όσον αφορά στη Live δυνατότητα. Στον κύκλο του Story του χρήστη θα υπάρχει δίπλα η ένδειξη “Live” αν εκείνος επιθυμεί να μοιραστεί ζωντανά το περιεχόμενό.

Μην ξαναπώ ότι όλα είναι βίντεο, ε; Κάπως έτσι κλείνει το 2016 για τα Social Media. Και δεν ασχοληθήκαμε καν με το θέμα των νέων εφαρμογών που εμφανίζονται κάθε τόσο. Για να δούμε τι μας περιμένει το 2017…

Α! Και μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις καλύτερες στιγμές από τα Χριστούγεννά σου!

Hashtag: #neoperativa

Social Media: Απαραίτητα για την ψηφιακή παρουσία κάθε ατόμου αλλά και brand. Τα νέα τους είναι πολλά και συχνά και οι δυνατότητες τους αυξάνονται γρήγορα. Πρέπει λοιπόν να μένουμε συντονισμένοι! Ακολούθησε τη neoperativa στα δικά της Social Media κι αν χρειάζεσαι στρατηγική & πρωτότυπο περιεχόμενο για να ενισχύσεις τα δικά σου Social Media, μη διστάσεις να μας στείλεις μήνυμα.

One Comment

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020