Η Band-Aid, η εταιρεία της Johnson & Johnson που διαθέτει επιδέσμους, ιδρύθηκε το 1920 και μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα διαθέτει πλέον νέα γκάμα επιδέσμων που δε θα ταιριάζουν μόνο στο λευκό δέρμα. Έτσι, η νέα αυτή γκάμα χρωμάτων θα διαθέτει διαφορετικές αποχρώσεις, έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όλων. Μια κίνηση που αν και πολύ θετική, δε μπορώ να μην παρατηρήσω ότι γίνεται τώρα, μετά από όλη τη δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα του #blacklivesmatter. Βέβαια, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Το ότι γίνεται αυτή η κίνηση, σημαίνει ότι επιτέλους τα brands αρχίζουν να ακούν και να αλλάζουν!

Η ανακοίνωση της συγκεκριμένης κίνησης έγινε μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της Band-Aid στο Instagram. Στην ανάρτηση αναφέρουν ότι  αφουγκραζόμενοι την αδικία και μαχόμενοι ενάντια στο ρατσισμό, ξεκινούν μια σειρά από κινήσεις που θα ενισχύσουν τον αγώνα αυτό, που πλέον έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Ξεκινούν με τη διάθεση της γκάμας επιδέσμων σε περισσότερα χρώματα, εκπροσωπώντας έτσι τον καθένα από εμάς. Επιπλέον, η ανάρτηση αναφέρει ότι η εταιρεία πρόκειται να κάνει δωρεά στο ίδρυμα Black Lives Matter. Τέλος, κλείνουν με την υπόσχεση ότι αυτή αποτελεί μόνο μία από τις αρκετές κινήσεις που έχει στο νου της να κάνει η εταιρεία προκειμένου να βοηθήσει στη μάχη κατά του συστημικού ρατσισμού. Και μακάρι να έρθουν όντως πολλές κινήσεις ακόμα.

Τι όμως είχε κάνει η Band-Aid παλαιότερα;

Το 2005 η εταιρεία φαίνεται να είχε διαθέσει πάλι μια μεγάλη γκάμα χρωματικών επιλογών. Βέβαια, αργότερα την απέσυρε επειδή δεν είχε την αναμενόμενη απήχηση. Προσωπικό μου σχόλιο σε αυτό το σημείο είναι ότι ίσως δεν προσπάθησε ποτέ να προωθήσει σωστά την κίνηση αυτή τότε. Ούτε και τους λόγους για τους οποίους την έκανε. Γιατί το πρόβλημα προφανώς και υπήρχε και τότε και είχε προσπαθήσει με τον τρόπο της να δώσει μια λύση. Ίσως έπρεπε να το “φωνάξει” λίγο περισσότερο.

Υπάρχει ανταγωνισμός; Κι αν ναι, τι έκανε διαφορετικό;

Αφού λοιπόν δεν το έκανε η ίδια η εταιρεία, δημιουργήθηκαν ανταγωνιστές που ανακάλυψαν αυτό το κενό στην αγορά και έχουν δημιουργήσει εδώ και κάποια χρόνια αντίστοιχα προϊόντα. Η μία από αυτές λέγεται Tru-Colour και δημιουργήθηκε μέσα από μια καμπάνια στην πλατφόρμα Indiegogo το 2014. Η συγκεκριμένη προσπάθεια ξεκίνησε από έναν λευκό πατέρα με παιδιά από διαφορετικές εθνικότητες που αντιμετώπιζαν πάντα αυτό το πρόβλημα. “Τα παιδιά χτυπούν συχνά και οι επιλογές είναι είτε λευκές είτε με μπέικον και υπερήρωες”, είναι μερικά από τα λόγια που αναφέρει στο βίντεο με το οποίο έτρεξε η καμπάνια του στην πλατφόρμα.

Επιπλέον, μετά από την πρόσφατη κίνηση της μεγάλης εταιρείας, η Tru-Colour απάντησε πολύ έξυπνα μέσα από το Twitter λέγοντας πως “η μίμηση είναι η πιο ειλικρινής έκφραση κολακείας”.

Από το 2018, δραστηριοποιείται στο χώρο αυτό και μια ακόμα εταιρεία, η Browndages. Η δημιουργία και η λειτουργία τέτοιων εταιρειών αποδεικνύουν έμπρακτα την ανάγκη διαφοροποίησης και περνούν το μήνυμα της διαφορετικότητας και νοιάζονται γι’ αυτήν. Έτσι, είναι ευχάριστο που, ακολουθώντας το παράδειγμά τους, μεγάλα ονόματα του χώρου και μέλη πολυεθνικών εταιρειών, όπως η Band-Aid, προχωρούν σε τέτοιες κινήσεις και οι ίδιες.

Ο κόσμος μας αλλάζει και η εμμονή στη στασιμότητα δε βοηθάει σε αυτό.

 

Πηγή: AdWeek

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020