Λογικά έχεις ήδη δει το πιο πρόσφατο βίντεο του ελληνικού τουρισμού για το Ελληνικό Καλοκαίρι. Ίσως έχεις ακούσει και όλα τα σχόλια περί αντιγραφής της κεντρικής ιδέας του από μια εταιρεία καλλυντικών. Μήπως όμως γίνεται πολύ κακό για το τίποτα; Μήπως θα ήταν πιο παραγωγικό να εστιάσουμε στα θετικά στοιχεία όλης αυτής της προσπάθειας και να αποδώσουμε κάποια εύσημα σε αυτούς που τη δημιούργησαν; Γιατί, το να βρούμε τα αρνητικά είναι ίσως το πιο εύκολο.

Θέλεις μαζί να βρούμε όλα αυτά τα θετικά στοιχεία;

Πριν ξεκινήσουμε τη βαθύτερη ανάλυση, πρέπει πρώτα να δούμε το βίντεο. Γιατί μπορεί να το είδαμε, μπορεί να το προωθήσαμε στο Instagram Story μας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι του δώσαμε και όλη την απαραίτητη προσοχή. Στις 4 Ιουνίου 2020 δημοσιεύτηκε από τα επίσημα κανάλια που διαχειρίζονται τον ελληνικό τουρισμό το βίντεο με τον τίτλο “Greek Summer is a state of mind”. Ας δούμε μαζί το βίντεο και ας συζητήσουμε πιο αναλυτικά στη συνέχεια.

“Summer is a state of mind”

Η έκφραση αυτή υπήρχε και υπάρχει αυτούσια ως έκφραση εδώ και πολύ καιρό. Δε δημιουργήθηκε για την καμπάνια (θα καταλάβεις γιατί το λέω). Ως έκφραση αυτό που θέλει να πει είναι ότι το καλοκαίρι ως λέξη, φέρνει μαζί της όλες αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα που έχει ο καθένας μας, ανακτώντας από τη μνήμη του τις καλύτερες στιγμές που ταυτίζονται με αυτή τη χρονική περίοδο. Έτσι, όταν στην έκφραση πλέον υπάρχει το “greek summer”, σκοπός του συνόλου της καμπάνιας είναι να πετύχει ακριβώς το ίδιο, μόνο που εκτός από το χρονικό σημείο αναφοράς, οι σκέψεις και τα συναισθήματα που ανακαλεί ο θεατής έχουν και συγκεκριμένο τόπο, την Ελλάδα.

Όποιος έχει ζήσει το ελληνικό καλοκαίρι στη νησιωτική ή την ηπειρωτική Ελλάδα σίγουρα συνδέετε άμεσα με την εικόνα και τους ήχους που περιλαμβάνονται στο βίντεο. Δε μας λέει κάτι ξένο και σίγουρα δεν είναι ξένο και για όλους όσοι έχουν επισκεφτεί τη χώρα μας το καλοκαίρι, από όποιο σημείο του κόσμου κι αν προέρχονται.

Έγινε λοιπόν μια συζήτηση για τη συγκεκριμένη έκφραση με αφορμή τη χρήση της από την εταιρεία καλλυντικών Lancaster σε μια σειρά καλοκαιρινών προϊόντων που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2020. Η σηζήτηση αφορούσε την “αντιγραφή” της συγκεκριμένης έκφρασης για τη δημιουργία της τουριστικής καμπάνιας, κάτι που δεν ισχύει, γιατί δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί να διεκδικήσει την ιδιοκτησία της συγκεκριμένης έκφρασης. Η φετινή καμπάνια για πρώτη φορά δημιουργεί κάτι διαφορετικό και συνδέει το καλοκαίρι στην Ελλάδα με συναισθήματα και όχι με συγκεκριμένες έννοιες και εικόνες. Γιατί δεν εστιάζουμε σε αυτό το θετικό και ψάχνουμε παντού το πρόβλημα;

Greek Summer | Ελληνικό Καλοκαίρι

Φωτογραφία από: Greek Summer is a state of mind | YouTube Video

Το “Ελληνικό Καλοκαίρι” ως brand

Το βίντεο αποτελείται από ένα και μόνο κάθετο πλάνο πάνω από μια ελληνική παραλία (αυτή της Μεγάλης Άμμου στην Εύβοια), που σιγά σιγά απομακρύνεται και το πλάνο γίνεται ολοένα και πιο γενικό. Ήχοι από γλάρους συνοδεύουν και την πρώτη ερώτηση: What makes Greek Summer so precious? – Τι κάνει το Ελληνικό Καλοκαίρι τόσο πολύτιμο;. Από την πρώτη κιόλας στιγμή το βίντεο καλεί το μυαλό σου σε μια απάντηση. Κι αυτή η απάντηση έρχεται από τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα με τα οποία έχεις συνδέσει το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Οι λέξεις Greek Summer δεν είναι τυχαία τονισμένες και με διαφορετική γραμματοσειρά. Επιθυμία της φετινής καμπάνιας και επικοινωνιακής στρατηγικής είναι το Greek Summer να λειτουργήσει ως ξεχωριστό brand. Όπως κάθε brand, εχει μια ταυτότητα, μια αισθητική, απευθύνεται σε κάποιο κοινό και καλείται να μιλήσει στο κοινό του άμεσα και με τον πιο ειλικρινή τρόπο.

Η θάλλασσα και ο ήλιος ήταν οι μέχρι τώρα μεγάλες λέξεις και έννοιες στις οποίες εστίαζε η επικοινωνία του ελληνικού τουρισμού. Πλέον προχωράμε ένα βήμα πιο πέρα και μιλάμε για την εμπειρία! Το να είσαι μαζί με αυτούς που αγαπάς, να συνδέεσαι με τη φύση, να νιώθεις ελεύθερος. Αυτό είναι το ελληνικό καλοκαίρι! Την εμπειρία ολοκληρώνουν ήχοι από κύματα, χαμόγελα, πουλιά και θροΐσματα ανέμων που σε ταξιδεύουν ακόμα πιο εύκολα σε όλες αυτές τις όμορφες εικόνες που πλάθει ο νους.

Ποιο είναι το plot twist στο βίντεο;

Το βίντεο κλείνει με τη φράση: “So this year, enjoy your Greek Summer, wherever you are!”, δηλαδή “Αυτό το χρόνο, απόλαυσε το Ελληνικό Καλοκαίρι, όπου κι αν είσαι”. Η αναγωγή του Ελληνικού Καλοκαιριού σε ένα state of mind επίπεδο, δίνει το δικαίωμα στο θεατή του βίντεο να νιώσει και να βιώσει όλα αυτά που έχουν ήδη αναφερθεί για το ελληνικό καλοκαίρι, όπου κι αν βρίσκεται, ακόμα και στην περίπτωση που φέτος δε μπορέσει να το ζήσει από κοντά.

Κακά τα ψέματα, η κατάσταση φέτος το καλοκαίρι δεν είναι η ιδανική για μετακινήσεις και διακοπές. Τουλάχιστον όχι έτσι όπως τις γνωρίζαμε ως τώρα. Έτσι, με αυτό το κλείσιμο, το Ελληνικό Καλοκαίρι ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της γης, χωρίς απαραίτητα να γίνει και το αντίστροφο. Έτσι, δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερη προσμονή για τη στιγμή που θα μπορέσει κάποιος να επισκεφτεί ξανά την Ελλάδα και να νιώσει τόσο ελεύθερος.

Η καμπάνια σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη Marketing Greece, τους Θανάση Παπαθανασίου της Frank and Fame, Steve Vranakis – CCO της Ελληνικής Κυβέρνησης, Θωμά Βαρβιτσιώτη και Ηλία Τσαουσάκη, σε συνεργασία με τα στελέχη του ΕΟΤ, το Υπουργείο Τουρισμού.

Το Ελληνικό Καλοκαίρι έχει ξεκινήσει και επίσημα, αφού ο πρωθυπουργός έκανε τη σχετική ανακοίνωση πρόσφατα με θέα το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης και οι πτήσεις επανεκκινούν σιγά σιγά για όλο και περισσότερες χώρες. Ας το ζήσουμε με σεβασμό και ας δημιουργήσουμε όμορφες εμπειρίες!

Το Ελληνικό Καλοκαίρι μας περιμένει!

 

Πληροφορίες από:  Η Καθημερινή

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020