Πριν προλάβεις να πεις “Εντάξει, ο τύπος ξέρει Photoshop!”, να σε ενημερώσω ότι δεν είναι! Αν γνωρίζεις πολύ καλά από φωτογραφία μπορεί να κατάλαβες την τεχνική του. Ωστόσο, κι εγώ στην αρχή σκέφτηκα ότι είναι μια διαφορετική επεξεργασία που δίνει αυτό το ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ο Michael Lee είναι φωτογράφος, ζωγράφος και γενικότερα ένας καλλιτέχνης με βάση το Λονδίνο. Πήρε το Master of Arts του από το πανεπιστήμιο του Middlesex και λατρεύει την αφαιρετική και την HDR φωτογραφία δρόμου. Φαίνεται κι από τις λήψεις του άλλωστε.

Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, οι φωτογραφίες μπορεί να φαίνονται επεξεργασμένες στον υπολογιστή, αλλά έχουν βγει ως αποτέλεσμα εξ ολοκλήρου μέσα από την κάμερα του. Να πω σε αυτό το σημείο, εντελώς πληροφοριακά, ότι χρησιμοποιεί μια Canon EOS 5D Mark III με φακό EF28-300mm f/3.5-5.6L IS USM. Πώς λοιπόν αποτυπώνει αυτό το εξωπραγματικό αποτέλεσμα στις φωτογραφίες του; Χρησιμοποιεί τη δυνατότητα της κάμερας να συνθέτει τρεις φωτογραφίες που έχουν διαφορετική έκθεση στο φως. Αυτό συνήθως μπορεί να το δούμε σε στατικές, σκοτεινές φωτογραφίες που φαίνεται φωτεινό το έδαφος αλλά και ο έναστρος ουρανός με πολλές λεπτομέρειες. Ο Michael όμως πάει κόντρα ακόμα και σε αυτό. Δεν κρατά τη στατικότητα. Μπορεί να γυρίσει το φακό, να μετακινήσει την κάμερα, να πειράξει την εστίαση και όλα αυτά κατά τη διάρκεια της λήψης. Και γνωρίζοντας ότι πηγαίνει κόντρα στους κανόνες, δημιουργεί ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

“Πρόθεσή μου είναι να δημιουργήσω φωτογραφίες που απαθανατίζουν παραπάνω από μια μόνο στιγμή. Θέλω να περιγράψω τις στιγμές όπως αυτές έρχονται σε αντιπαράθεση ανάμεσα σε μένα, την κάμερα και το αντικείμενο της φωτογραφίας”. Με αυτά τα λόγια συνοδεύει τη συλλογή από παρόμοιες φωτογραφίες που μας συστήνουν το Λονδίνο από την αρχή. Ένα καλλιτεχνικό, βγαλμένο από πίνακα, άπιαστο αστικό τοπίο. Κι αυτό γιατί όταν γνωρίζεις τους κανόνες και τις τεχνικές, τότε αναλαμβάνει η φαντασία και η δημιουργικότητα. Κι εκεί δεν υπάρχουν όρια.

Είχες φανταστεί ποτέ το Λονδίνο κάπως έτσι;

Αν θέλεις μπορείς να δεις παραπάνω για τον καλλιτέχνη στη σελίδα του και να τον ακολουθήσεις στο Facebook και το Instagram.

Αν πάλι έχεις παρόμοιες καλλιτεχνικές ανησυχίες, θα χαρούμε να επικοινωνήσεις μαζί μας και να τις δεις να δημοσιεύονται. Και φυσικά, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, μπορείς κι εσύ να γίνεις μέλος της δημιουργικής μας κοινότητας εδώ.

HT: Photogrist

 

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020