Η αφορμή για ένα κλικ μπορεί να είναι οποιαδήποτε. Μπορεί ακόμα να μην είχες στο νου σου να λάβεις μέρος στο διαγωνισμό του National Geographic. Μπορεί να ήσουν εκεί για κάποιο άλλο λόγο ή να είχες πάει περιμένοντας τη “σωστή” στιγμή. Πραγματοποιήθηκε και φέτος ο διαγωνισμός Travel Photography από το National Geographic. Και πρόσφατα ανακοινώθηκαν και οι νικητές.

Τρεις κατηγορίες, τρεις νικητές η καθεμιά, τρεις τιμητικές αναφορές. Άνθρωποι, πόλη και φύση έχουν την τιμητική τους.

Κατηγορία: Πόλεις

Ο Μεγάλος Νικητής – Takashi Nakagawa

Σε μια πόλη γεμάτη θόρυβο και δράση όπως είναι το Marrakesh, η φωτογραφία αντανακλά μια διαφορετική ηρεμία. Με τον τίτλο “Ben Youssef”, ο φωτογράφος από την Ιαπωνία, Takashi Nakagawa, περίμενε το κατάλληλο φως σε μια συννεφιασμένη μέρα. Και ορίστε το αποτέλεσμα.

“Το Marrakesh είναι μια συναρπαστική πόλη για κάθε ταξιδευτή, αλλά ήμουν κουρασμένος από το να περπατάω στον πολύβουο δρόμο και να μου ζητάνε οι ντόπιοι λεφτά, οπότε έψαχνα ένα μέρος να ηρεμήσω. Παρόλο που και στο Madrasa είχε αρκετό κόσμο, ήταν αρκετά πιο ήσυχο σημείο από ό,τι έξω. Ξαφνικά μια όμορφη αντανάκλαση εμφανίστηκε στη ρηχή πισίνα ενώ ξεκουραζόμουν. Ήταν μια συννεφιασμένη μέρα οπότε μπορούσα να τη δω μόνο όταν ο άνεμος σταμάτησε και το φως του ήλιου χτύπησε την Ισλαμική αρχιτεκτονική.”

πόλεις

Takashi Nakagawa

2η θέση – Wing Ka H.

Μια φοιτητική εστία είναι πάντα πολυσύχναστη. Ειδικά όταν αυτή είναι σε πανεπιστήμιο της Κίνας. Ο τίτλος “Silenced” όμως μιλά για ακριβώς το αντίθετο. Αυτή η στιγμή μέσα στο μεσημέρι που όλα μοιάζουν νεκρά γιατί γίνεται από όλους ένα διάλειμμα. Εκείνη τη στιγμή βρέθηκε εκεί ο Wing Ka H..

“Αυτή η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στο τελευταίο μου ταξίδι στο Guangzhou της Κίνας. Αυτό το μέρος είναι οι εστίες του South China Normal University. Όταν βρισκόμουν εκεί, οι περισσότεροι από τους φοιτητές ήταν σε διάλειμμα. Μετά το μεσημεριανό, έπρεπε να επιστρέψουν στο διάβασμα.”

Wing Ka H.

Wing Ka H.

3η θέση – Jeremy Tan

“Celestial Reverie” είναι ο τίτλος της φωτογραφίας του Jeremy Tan. Τραβηγμένη στη George Town της Μαλαισίας αποτυπώνει ξεκάθαρα τις διαφορετικές εποχές μιας πόλης. Τις έντονες δομικές διαφορές έρχεται να φέρει σε σύγκρουση μια αστραπή. Οι περασμένοι αιώνες τσακώνονται με το σύγχρονο πολιτισμό.

“Μια αστραπή φαινομενικά χτυπά τον πύργο Komtar, το πιο χαρακτηριστικό τοπίο της George Town. Βρισκόμουν στην πρωτεύουσα της πολιτείας Penang στη Μαλαισία, κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Είναι σύμβολο αναζωογόνησης το γεγονός ότι στα πιο πρόσφατα χρόνια της πόλης, είναι διάσημη για το μοναδικό μείγμα των κτιρίων που χτίζονται ανά τους αιώνες σε συνδυασμό με σύγχρονες δομές. Ενώ πολλές από τις παλιές γειτονιές είχαν αμεληθεί τα τελευταία χρόνια, η λίστα της UNESCO για τις Παγκόσμιες Πολιτιστικές Κληρονομιές πυροδότησε μια αλλαγή.”

Jeremy Tan

Jeremy Tan

Τιμητική Αναφορά –  Kathleen Dolmatch

Όταν μια τυχαία εμπειρία σε φέρνει σε θέση να δεις τα πάντα από άλλη οπτική γωνία… δε χάνεις την ευκαιρία να απαθανατίσεις τη στιγμή. Αυτό συνέβη και με την Kathleen Dolmvatch στο Manhattan της Νέας Υόρκης και το αποτέλεσμα άξιζε να τιμηθεί. “Divide” λοιπόν και η πόλη δεν είναι μόνο τα κτίριά της.

“Από ένα ελικόπτερο χωρίς πόρτες που κοιτούσε προς το νότο το Central Park West, τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία. Η αρχιτεκτονική και το Central Park χωρίζονται στη μέση. Όλα αυτά έγιναν στις 5 Νοεμβρίου του 2014, μια μέρα πριν να κλείσω τα 27 μου χρόνια. Η πτήση ήταν το δώρο γενεθλίων μου.”

Kathleen Dolmatch

Kathleen Dolmatch

Οι πόλεις ζουν. Οι φωτογράφοι μας το δείχνουν με τον πιο δημιουργικό τρόπο.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020