Η αφορμή για ένα κλικ μπορεί να είναι οποιαδήποτε. Μπορεί ακόμα να μην είχες στο νου σου να λάβεις μέρος στο διαγωνισμό του National Geographic. Μπορεί να ήσουν εκεί για κάποιο άλλο λόγο ή να είχες πάει περιμένοντας τη “σωστή” στιγμή. Πραγματοποιήθηκε και φέτος ο διαγωνισμός Travel Photography από το National Geographic. Και πρόσφατα ανακοινώθηκαν και οι νικητές.

Τρεις κατηγορίες, τρεις νικητές η καθεμιά, τρεις τιμητικές αναφορές. Άνθρωποι, πόλη και φύση έχουν την τιμητική τους.

Κατηγορία: Φύση

Ο Μεγάλος Νικητής – Hiroki Inoue

Τα καλύτερα έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις. Αυτό συνέβη και με το φωτογράφο Hiroki Inoue που από μια αυθόρμητη στιγμή και ένα “κλικ” κέρδισε την πρώτη θέση. Κατηγορία φύση και τι πιο όμορφο από δύο αλεπούδες που κυνηγούν τον έρωτα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Biei της Ιαπωνίας και εντυπωσιάζει με την απλότητα και τη συνολική αισθητική της. “Wherever you go, I will follow you!!”.

“Ήταν τότε που γυρνούσα σπίτι απογοητευμένος με το γεγονός ότι είχε περάσει μια μέρα μάταια και δεν είχα βρει ένα ωραίο θέμα. Τότε ήταν που άκουσα έξω από το παράθυρο ήχους που έμοιαζαν με “κουακ, κουακ”. Κι εκεί ήταν: κόκκινες αλεπούδες. Εκεί στα τέλη του χειμώνα, είναι η εποχή που ζευγαρώνουν. Νοιάζονται τόσο και αγαπούν η μία την άλλη αρκετά για να μας κάνουν να ζηλέψουμε.”

φύση

Hiroki Inoue

2η θέση – Massimiliano Bencivenni

Φύση χωρίς τα άγρια ζώα δε γίνεται. Ο φωτογράφος Massimiliano Bencivenni λοιπόν ήταν εκεί την κατάλληλη στιγμή. Με υπομονή περίμενε πότε το ζώο που παρακολουθούσε θα έβγαινε στην επιφάνεια για να έχει το πολυπόθητο “κλικ”. Και κάπως έτσι κέρδισε και τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό με τη φωτογρφία “Double trapping”.

“Ήταν στο Pantanal της Βραζιλίας, στο Rio Negrinho. Συνειδητοποίησηα ότι ο ποταμός, σε συγκεκριμένα σημεία, δημιουργούσε μέρη που βρίσκονταν πολλά yacare κάιμαν. Κοίταξα για ένα από αυτά τα μέρη και βρήκα το καλύτερο σημείο για να το φωτογραφίσω όταν θα έβγαινε στην επιφάνεια. Όλο αυτό κράτησε μόλις μια στιγμή.”

Massimiliano Bencivenni

3η θέση – Victor Lima

“Lagunas Baltinache (Atacama Desert)” είναι ο τίτλος της φωτογραφίας που ξεχώρισε και κατέκτησε την τρίτη θέση. Όχι άδικα. Χρειάστηκε αναζήτηση, πολλές λήψεις και υπομονή. Το περιβάλλον της ερήμου στη Χιλή που επέλεξε ο φωτογράφος Victor Lima είναι αρκετά αφιλόξενο. Ωστόσο προσφέρει το ιδανικό σημείο για νυχτερινές λήψεις όπως φαίνεται άλλωστε και από το αποτέλεσμα.

“Τράβηξα αυτή τη φωτογραφία κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης φωτογραφικής εξόρμησης στην έρημο Atacama, τον Απρίλιο του 2016. Ξεκίνησα μόνος μου αυτή την περιπέτεια για να βρω εικόνες που δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί από την πιο ξερή έρημο του πλανήτη με όλες της τις αντιθέσεις. Παρά το ότι η έρημος Atacama είναι επιπλέον ένα από τα πιο κατάλληλα μέρη για νυχτερινή φωτογράφιση. Έτσι, αναζήτησα ένα από τα μέρη που πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στην έρημο και που δείχνει όλες της τις αντιθέσεις και έκανα νυχτερινές λήψεις. Αυτό το μέρος ήταν οι λίμνες Baltinache.”

Victor Lima

Victor Lima

Τιμιτική αναφορά – John Rollins

“Bears on a Berg” είναι τίτλος και δε θα μπορούσε να είναι πιο απλός και περιεκτικός. Ο John Rollins ταξίδεψε μέχρι το Qikiqtarjuaq του Καναδά για να απαθανατίσει κάτι μεγάλο μπροστά σε κάτι μεγαλύτερο. Μια μητέρα πολική αρκούδα με το μικρό της μοιάζουν ασήμαντη μάζα μπροστά σε ένα ολόκληρο παγόβουνο.

“Το μέρος είναι σε μια έκταση θαλάσσιου πάγου στο Davis Straight, στην ακτή του Baffin Island στο Καναδικό κομμάτι της Αρκτικής. Η ημερομηνία ήταν 2 Απριλίου, 2016. Η μητέρα πολική αρκούδα μαζί με το μικρό της έχουν σκαρφαλώσει πάνω σε ένα τεράστιο παγόβουνο που καλύπτεται από χιόνι. Για μένα, η σχετική μικρότητα αυτών των μεγάλων θηλαστικών μποστά στο τεράστιο παγόβουνο έχει κάτι να πει. Αντιπροσωπεύει την αβεβαιότητα της εξάρτησης της πολικής αρκούδας από τη θάλλασα. Ακόμα και την ύπαρξη του θαλάσσιου πάγου γενικότερα.”

John Rollins

John Rollins

Η φύση ζει. Οι φωτογράφοι την απαθανατίζουν.

Μείνετε συντονισμένοι και για τους νικητές στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020