Ο Laurent Kronental είναι ένας Γάλλος φωτογράφος και ζει στο Παρίσι. Αυτοδίδακτος στη φωτογραφία, ασχολήθηκε με αυτή την περίοδο που κατοικούσε στο Πεκίνο. Οι διαφορετική αρχιτεκτονική και οι συνήθειες των ανθρώπων εκεί τον έκαναν να θέλει να απαθανατίσει αυτό που ένιωθε. Δεν ανήκει όμως σε αυτούς που απλά κρατούν μια στιγμή με το φακό τους. Αφιερώνει τον κατάλληλο χρόνο σε κάθε project που βάζει στο νου του. Γι’ αυτό άλλωστε έχει βραβευτεί παγκοσμίως και οι φωτογραφίες του έχουν εκτεθεί και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

Αυτή τη φορά το project του έχει όνομα “Les Yeux des Tours” που σημαίνει “Τα μάτια των πύργων”. Αναφέρεται στους 18 πύργους που κατασκευάστηκαν υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Emile Aillaud μεταξύ του 1973 και του 1981. Στους 18 αυτούς πύργους δημιουργήθηκαν πάνω από 1600 διαμερίσματα. Το ενδιαφέρον όμως δεν είναι απλά στον αριθμό των πύργων και των διαμερισμάτων. Οι πύργοι αυτοί έχουν παράθυρα που δε μοιάζουν με τις άλλες κατασκευές. Ούτε εκείνης της εποχής αλλά ούτε και τα σημερινά. Παράθυρα που δημιουργούν την απορία “Γιατί να τους δώσει αυτά τα σχήματα ο αρχιτέκτονας;”.

Με βάση αυτή την απορία λοιπόν, ο Laurent Kronental πέρασε 2 χρόνια (2015-2017) απαθανατίζοντας τη θέα μέσα από αυτά τα παράθυρα. Αλλά έβαλε τα παράθυρα πριν από την ίδια τη θέα. Θέα που μπορεί να μην έχει όρια στον ορίζοντα ή που περιορίζεται μέχρι το απέναντι περίεργο κτίριο. Εκτός όμως από τη θέα έξω από τα παράθυρα, ο Kronental επιλέγει να δείξει και το εσωτερικό των χώρων σε κάποιες περιπτώσεις. Οι κουρτίνες που έχουν επιλέξει αυτοί που ζουν μέσα, ο τρόπος που έχουν διακοσμήσει το χώρο καθώς και τα διαφορετικά χρώματα συνθέτουν μια ενδιαφέρουσα φωτογραφική σειρά. Με αυτή τη σειρά ο φωτογράφος θέλει να δημιουργήσει μια υπενθύμιση. “Υπενθύμιση ότι η προοπτική δεν είναι τίποτα χωρίς τη γωνία και ότι η σκηνή δεν είναι τίποτα παραπάνω μια αντανάκλαση ή μια σκιά στο μάτι του θεατή και αυτό του επιτρέπει να τη μεταμορφώσει και να τη φανταστεί όπως θέλει”.

Αν θες μπορείς να μάθεις παραπάνω για τον Laurent Kronental στην ιστοσελίδα του ή να τον ακολουθήσεις στο Instagram.

Εσένα ποιο θα είναι το επόμενο δημιουργικό σου project;

Αν κι εσύ έχεις παρόμοιες καλλιτεχνικές ανησυχίες, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας και να τις δεις να δημοσιεύονται. Κι αν πάλι είσαι ένας δραστήριος δημιουργός, μπορείς άμεσα να γίνεις μέλος της δημιουργικής μας κοινότητας εδώ.

Πηγή πολυμέσων: This Is Colossal

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020