Η χρονοφωτογραφία, όπως δηλώνει και το όνομά της, αποτυπώνει το χρόνο σε φωτογραφίες. Αναπτύχθηκε μετά τα μέσα του 19ου αιώνα και αποτελεί προκάτοχο του βίντεο και του κινηματογράφου. Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να εφαρμοστεί στο σήμερα. Κάπως έτσι σκέφτηκε και ο Ισπανός φωτογράφος Xavi Bou που δημιούργησε τη συλλογή φωτογραφιών με τίτλο Ornitographies. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια ισορροπία ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη. Η φυσική κίνηση αποτυπώνεται ως οπτική ποίηση.

Ουσιαστικά το project αφορά το πως θα έβλεπε το ανθρώπινο μάτι την πτήση των πουλιών, αν είχαμε διαφορετική αντίληψη του χρόνου. Ο χρόνος είναι μια περίεργη και πανίσχυρη μονάδα μέτρησης. Όταν την κάμπτουμε και παρατηρούμε κάτι σε διαφορετικό χρόνο το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μαγικό.

Για τον Xavi Bou η τεχνική του long exposure δε μπορούσε να λειτουργήσει. Ναι μεν κατέγραφε την κίνηση αλλά το αποτέλεσμα ήταν θολό. Έτσι, μετέφερε στο σήμερα μια τεχνική του παρελθόντος. Χρησιμοποιώντας το Photoshop για να τοποθετήσει όλες τις λήψεις σε μια μόνο φωτογραφία, το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει. Μεγαλύτερο ίσως ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι φωτογραφίες όπου δεν απεικονίζεται η κίνηση ενός μόνο πουλιού αλλά πολλών παραπάνω. Ακόμα και τα χρώματα του ουρανού τη στιγμή των λήψεων δημιουργούν ένα διαφορετικό καμβά.

Μπορεί κανείς να ακολουθήσει το φωτογράφο και να δει περισσότερα έργα του στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Η χρονοφωτογραφία στη σύγχρονη εποχή.

XaviBou_01 XaviBou_02 XaviBou_03 XaviBou_04 XaviBou_05 XaviBou_06 XaviBou_08 XaviBou_09 XaviBou_10 XaviBou_11 XsviBou_12

HT: This Is Colossal

 

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020