Όταν η δημιουργία μπαίνει πάνω από την έννοια της δουλειάς, γίνονται όμορφα πράγματα. Σήμερα λοιπόν διάβασα για μια έκθεση που αφορά την τέχνη της γραφιστικής και έτρεξα να σε ενημερώσω. Πρόκειται για μια έκθεση αφισών με θέμα την Κρήτη και όνομα “100 Posters for Crete”. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το Omen Art Shop Gallery και με τη βοήθεια της Περιφέρειας της Κρήτης -Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, γίνεται πραγματικότητα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι εκθέσεις γραφιστικής έχουν συχνά έναν κλειστό, επαγγελματικό χαρακτήρα. Ξεχνάμε όμως ότι η γραφιστική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καλλιτεχνικό και επικοινωνιακό μέσο σε εικαστικό επίπεδο και μάλιστα με μεγάλη δύναμη και επιρροή. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Κρήτη, αλλά γενικά για το σύνολο της ελληνικής επικοινωνιακής σκέψης. Σε αυτή την έκθεση λοιπόν όλα γίνονται διαφορετικά. Τα έργα των δημιουργών θα αφορούν το ευρύ κοινό, τον λάτρη των τεχνών, τον επαγγελματία, τον απλό επισκέπτη ή περαστικό, τον τουρίστα. Στόχος είναι να δοθεί ένα βήμα στη γραφιστική τέχνη, να γίνει καλλιτεχνικός πόλος έλξης για την Κρήτη, να γίνει μία τουριστική αναφορά για τα Χανιά.

Το κάλεσμα αφορά όλους τους γραφίστες δημιουργούς, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες, φοιτητές, δημιουργικά γραφεία και ομάδες design. Μόνος περιορισμός; Η Κρήτη! Ο κάθε δημιουργός είναι ελεύθερος να εκφράσει στο σχέδιό του με οποιαδήποτε τεχνοτροπία επιθυμεί τις εμπειρίες του, τον θαυμασμό του, τις ανησυχίες του με μόνο παρονομαστή την Κρήτη. Τα σχέδια θα πρέπει να μιλούν για την Κρήτη, να αποπνέουν Κρήτη.

Μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή μέχρι τις 15 Ιουνίου στην ειδική φόρμα. Να σε πληροφορήσω ότι οι βασικές συμμετοχές έχουν ήδη συμπληρωθεί, αλλά μπορείς να συμμετάσχεις για τις 10 αναπληρωματικές θέσεις. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Kτίριο των Στρατώνων του Φρουρίου Φιρκά, απέναντι ακριβώς από τον φάρο-σύμβολο των Χανίων.  Πότε; Από την Παρασκευή 28 Ιουλίου έως την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017.

Εκτός από το εικαστικό ενδιαφέρον, η έκθεση έχει φιλανθρωπικό σκοπό. Αντίτυπα των 100 αφισών που θα εκτεθούν θα διατίθενται κατά τη διάρκεια της έκθεσης προς πώληση σε χαμηλή, προσβάσιμη τιμή. Τα έσοδα θα κατανεμηθούν ισάξια στην ΕΛΕΠΑΠ Χανίων και στον Ορίζοντα.

Τι άλλο θέλεις; Η έκθεση 100 Posters for Crete σου δίνει ένα θέμα και μετά σε αφήνει ελεύθερο. Ελεύθερο από κάθε περιορισμό και άλλες κατευθύνσεις. Μπορείς να δεις μικρά δείγματα δουλειάς άλλων συμμετεχόντων στη σελίδα του 100 Posters for Crete στο Facebook για να πάρεις μια μικρή γεύση.

Η δημουργικότητα δεν έχει όρια!

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020