Καταλαβαίνεις φαντάζομαι γιατί έκανα χρήση της έκφρασης “μπροστά στην κούρσα” όσον αφορά το Live Streaming. Με τη δυνατότητα να εκμπέμπεις ζωντανά σε φίλους και ακόλουθους να έρχεται πλέον σχεδόν από κάθε Social Medium, πάντα θα υπάρχει μια απορία. “Ποιος το κάνει καλύτερα;” Η απάντηση δεν είναι μία φυσικά. Εξαρτάται πάντα από τον κόσμο στον οποίο θες να απευθυνθείς και για ποιο λόγο. Ωστόσο, αυτός που έχει μεγαλύτερη εμπειρία, καλύτερη ποιότητα και προσφέρει περισσότερες ξεχωριστές δυνατότητες, θεωρείται λίγο πιο μπροστά. Και στην περίπτωσή μας, αυτός είναι το YouTube. Τουλάχιστον για τώρα.

Τα auto-captions το YouTube τα έχει παρουσιάσει από το 2009. Πρόκειται για τη δυνατότητα να δημιουργούνται υπότιτλοι από τον προφορικό λόγο ενός βίντεο. Έτσι, μέχρι σήμερα, η λειτουργία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο βίντεο. Για φαντάσου όμως αυτό, να μπορούσες να το κάνεις και στις ζωντανές αναμεταδώσεις σου; Το Live Streaming δε θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία LASR (Live Automatic Speech Recognition), το YouTube θα κάνει ακριβώς αυτό που υπόσχεται. Με κάποιο περιθώριο λάθους και με μια αποδεκτά μικρή χρονική καθυστέρηση, η δυνατότητα είναι ένα νέο δυνατό εργαλείο για το Live Streaming. Προς το παρόν είναι διαθέσιμη μόνο για τον Αγγλικό προφορικό λόγο.

youtube live streaming

Μιλήσαμε στη αρχή όμως για ξεχωριστές δυνατότητες, πληθυντικός δηλαδή. Έτσι το YouTube είπε να ανακοινώσει ακόμα δύο δυνατότητες που αφορούν το Live Streaming. Η πρώτη από αυτες ακούει στο όνομα Live Chat Replay και τη βρίσκω πολύ χρήσιμη. Κάνει αυτό ακριβώς που λέει το όνομα της, δηλαδή τα σχόλια σε μια επόμενη προβολή, εμφανίζονται ακριβώς τη στιγμή που είχαν γίνει, παράλληλα με το βίντεο. Μέχρι τώρα, μπορούσες να ξαναδεις το βίντεο και τη λίστα με τα σχόλια δίπλα, αλλά ανενεργή. Δηλαδή, για να δεις τα προηγούμενα σχόλια έπρεπε εσύ να ανέβεις μέχρι το κατάλληλο σημείο. Τώρα θα βλέπεις live και τα σχόλια.

Η δεύτερη νέα δυνατότητα με την οποία ενισχύει τη δύναμή του το YouTube, είναι η τοποθεσία. Οι δημιουργοί θα μπορούν να προσθέσουν τοποθεσία στα Live τους αλλά και στα ανεξάρτητα βίντεό τους. Αυτό δίνει έναν ακόμα νέο τρόπο παρακολούθησης “σχετικών” βίντεο, με βάση την τοποθεσία. Πατώντας πάνω θα μπορείς να δεις και άλλα βίντεο που έχουν την ίδια τοποθεσία. Νομίζω αυτό θα δουλέψει υπέροχα για τον τουρισμό και τα ταξίδια γενικότερα.

Τι λες; Ανέβασε λίγο τον πήχη το YouTube ή όχι τόσο;

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020