Το Instagram δε θα είναι πλέον τόσο άμεσο! Όπως έγινε με το Facebook και το Twitter νωρίτερα, η εφαρμογή φωτογραφιών θα ξεφορτωθεί σύντομα τη χρονολογική σειρά στις δημοσιεύσεις του.

“Όλες οι δημοσιεύσεις θα συνεχίσουν να είναι εκεί, απλά με διαφορετική σειρά!”

Το κοινωνικό δίκτυο δημοσίευσε ότι στις 15 Μαρτίου θα αρχίσει να χρησιμοποιεί αλγορίθμους για να προσαρμόζει τις δημοσιεύσεις που βλέπει κάθε χρήστης σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά του και τις σχέσεις που έχει αναπτύξει με άλλα προφίλ. Δε θα μπορεί λοιπόν κάποιος να βλέπει φωτογραφίες απλά με χρονολογική σειρά.

“Η σειρά των φωτογραφιών και των βίντεο που θα παρουσιάζονται στην αρχική σελίδα θα είναι βασισμένα στις πιθανότητες ότι σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, στις σχέσεις με το χρήστη που θα κάνει μια δημοσίευση καθώς και τη χρονική στιγμή της δημοσίευσης αυτής”, διαβάζουμε στο blog post του Instagram. “Καθώς ξεκινάμε, επικεντρωνόμαστε στο να βελτιώσουμε τη σειρά – όλες οι δημοσιεύσεις θα συνεχίσουν να είναι εκεί, απλά με διαφορετική σειρά.”

Σύμφωνα με το Instagram, ο μέσος χρήστης χάνει το 70% των φωτογραφιών που έρχονται στην αρχική σελίδα. Η χρήση ενός αλγορίθμου θα μπορούσε να βοηθήσει την εταιρεία να διασφαλίσει ότι οι λίγες δημοσιεύσεις που τελικά βλέπει ένας χρήστης θα είναι και αυτές που έχουν για εκείνον το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αποτέλεσμα της παραπάνω κίνησης μπορεί να είναι ότι οι χρήστες θα περνούν παραπάνω χρόνο στην εφαρμογή, βλέποντας περισσότερες διαφημίσεις βελτιώνοντας έτσι και την επιχειρηματική αξία του Instagram.

“Ακολουθώ λογαριασμούς από όλο τον κόσμο. Δε με απασχολέι στ’ αλήθεια τι ώρα είναι.”

Η μετάβαση στους αλγόριθμους ήταν σχεδόν αναπόφευκτη δεδομένου ότι το Instagram ανήκει στο Facebook, το κοινωνικό δίκτυο του οποίου ο μυστικός αλγόριθμος της αρχικής σελίδας αποτελεί ένα από τα κλειδιά  που το οδήγησαν στην επιτυχία. Το Facebook χρησιμοποιεί χιλιάδες παράγοντες για να καθορίσει ποιες δημοσιεύσεις θα εμφανίσει σε κάθε ξεχωριστό χρήστη. Η αρχική σελίδα σύμφωνα με αλγόριθμο βοήθησε το Facebook να μεγαλώσει μέχρι και στους 1.5 δισεκατομμύρια χρήστες και βελτίωσε εμφανώς τα στατιστικά της διάδρασης των χρηστών. Παρ’ όλα αυτά πολλοί χρήστες δε γνωρίζουν καν ότι υπάρχει και έρευνες έχουν δείξει ότι σοκάρονται και νευριάζουν όταν ανακαλύπτουν ότι το Facebook λαμβάνει όλες αυτές τις πληροφορίες από τις δικές τους κινήσεις.

Ο συνιδρυτής του Instagram, Mike Krieger, πιστεύει ότι το Instagram θα αντιμετωπίσει λιγότερες αντιδράσεις επειδή το δίκτυο επικεντρώνεται σσε φωτογραφίες παρά σε λέξεις. “Δείτε την αρχική μου σελίδα τώρα. Ακολουθώ λογαριασμούς από όλο τον κόσμο”, είπε στη The New York Times. “Δε με απασχολεί στ’ αλήθεια τι ώρα είναι”.

Το Instagram θα αρχίσει να εμφανίζει δημοσιεύσεις καθοδηγούμενες από αλγόριθμους σε ένα μικρό δείγμα χρηστών, με σχέδια για μια ευρύτερη χρήση μέσα στους επόμενους μήνες.

Πηγή: Time

Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020