Ζούμε στην εποχή της μοναδικής υπηρεσίας και της πιο εξειδικευμένης και προσοπωποιημένης εξυπηρέτησης. Για να φτάσουμε σε αυτή την εποχή, έπρεπε να αφήσουμε ελεύθερα διαθέσιμα κάποια προσωπικά δεδομένα της χρήσης μας. Τοποθεσία, σελίδες, χρόνος που μένουμε σε κάθε σελίδα και άλλα τέτοια στοιχεία ήταν και είναι προσβάσιμα από την κάθε σελίδα. Να ‘ναι καλά τα Cookies! Τι γίνεται όμως όταν τα προσωπικά δεδομένα μας δεν οδηγούν σε καλύτερες υπηρεσίες; Γιατί τους τα δίνουμε και γιατί δεν έχουμε περισσότερο έλεγχο εμείς σε αυτά;

Η Accenture Strategy πραγματοποίησε μια έρευνα σε πάνω από 24.000 καταναλωτές σε 33 χώρες. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι πλέον βασικό συστατικό. Με βάση αυτές, οι ψηφιακοί βοηθοί και οι έξυπνες μηχανές που μαθαίνουν από τις κινήσεις μας, δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρείες να προσφέρουν προσωποποιημένες υπηρεσίες όπως ποτέ άλλοτε.

Επειδή όμως μέχρι τώρα αυτές οι υπηρεσίες δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών, οι τελευταίοι ανησυχούν για τα προσωπικά δεδομένα τους. Χωρίς αυτά δε μπορούν να τις απολαμβάνουν, αλλά γιατί να τα δίνουν αν ακόμα οι εταιρείες δεν είναι επαρκώς έτοιμες; Οι εταιρείες λοιπόν πρέπει να βελτιώσουν το παιχνίδι τους αν θέλουν οι πελάτες τους να τους αφήνουν συνεχώς και περισσότερα προσωπικά δεδομένα.

Αυτό που βρίσκω αρκετά ενδιαφέρον στην έρευνα αυτή είναι το πόσο ξένη ή οικεία φαίνεται στους καταναλωτές η χρήση τεχνητής νοημοσύνης αλλά και άλλων τεχνολογιών από τις εταιρείες. Ενώ γνωρίζουν την ύπαρξη τους, δε φαίνεται να είναι ακόμα αρκετά συνηθισμένοι με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται. Επίσης η έρευνα δείχνει τι κοιτούν περισσότερο οι εταιρείες στη συμπεριφορά μας στη σελίδα τους. Σελίδες και περιεχόμενο, τοποθεσία, συμπεριφορά, δημογραφικά, καθώς και οι τύποι συσκευών που προτιμάμε είναι τα χαρακτηριστικά με τα υψηλότερα ποσοστά.

Στο σχετικό infographic μπορείς να δεις και μόνος σου ποιες είναι οι τάσεις που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα. Είτε είσαι καταναλωτής είτε εταιρεία, είναι καλό να ξέρεις προκειμένου να τα διαχειρίζεσαι με τον πιο σωστό και κατάλληλο τρόπο. Γιατί μόνο έτσι έχει νόημα να υπάρχει η ανταλλαγή τους.

Εσύ τι πιστεύεις για τα προσωπικά δεδομένα;

Προσωπικά Δεδομένα
h/t: AdWeek

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020