Η Nike είναι από τα brands που δε σιώπησε και δημιούργησε ένα απλό και ταυτόχρονα δυνατό βίντεο. Just Don’t Do It, ή αλλιώς, “Απλώς Μην Το κάνεις”. “Για μια φορά, μην το κάνεις. Μην υποκρίνεσαι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην Αμερική. Μη γυρνάς την πλάτη σου στο ρατσισμό. Μη δέχεσαι να χάνονται ζωές αθώων. Μη δημιουργείς άλλες δικαιολογίες. Μην πιστεύεις ότι δε σε επηρεάζει. Μην κάθεσαι και μένεις σιωπηλός. Μην πιστεύεις ότι δε μπορείς να είσαι μέρος της αλλαγής. Ας γίνουμε όλοι μέρος της αλλαγής.”

Ένα λεπτό από το χρόνο σου, ένα μαύρο φόντο, οι παραπάνω προτάσεις να πέφτουν αργά η μία μετά την άλλη με λευκά γράμματα, απλές μουσικές νότες και το σήμα της Nike στο τέλος. Δε χρειάζονται πολλά για να πεις κάτι γεμάτο νόημα. Χρειάζεται μόνο να τολμήσεις να το κάνεις. Να καταλάβεις τη δύναμη που έχεις στα χέρια σου. Να καταλάβεις ότι με μια απλή σου κίνηση μπορείς να επηρεάσεις τον κόσμο.

Μια απλή κίνηση, με μεγάλο αντίκτυπο.

Όπως μου είπαν και πολλοί φίλοι μου, “Καλά, και η Nike που τα λέει αυτά, δεν είναι και καμιά αθώα εταιρεία!”. Δεν είμαι εδώ αυτή τη στιγμή για να σχολιάσω ούτε να κρίνω το πώς λειτουργεί από μέσα η εταιρεία και αν εκμεταλλεύεται κόσμο ή όχι στο βωμό του κέρδους. Το μόνο που θέλω να κάνω είναι να πω το πόσο σημαντικό είναι brands με παγκόσμια επιρροή να μη μένουν στάσιμα και να ασχολούνται με τόσο σημαντικά θέματα. Ο ρατσισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά στον κόσμο όλο. Το ότι brands όπως η Nike μπορούν να εμπνεύσουν κόσμο να κάνει έστω και την παραμικρή κίνηση ενάντια στο ρατσισμό, είναι κάτι σημαντικό.

Το πιο εντυπωσιακό φαινόμενο που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, είναι αυτό της σύμπνοιας ανάμεσα σε μέχρι τώρα ανταγωνιστικά brands. Τι συνέβη; Το tweet της Nike που συμπεριλάμβανε το συγκεκριμένο βίντεο, έγινε retweet από την Adidas! Κι όμως! Η Nike αλλάζοντας για καλό σκοπό το tag line της εταιρείας, “Just Do It”, κατάφερε να περάσει ένα πολύ δυνατό μήνυμα που αυτούσιο θέλησε να μοιραστεί και ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της. Αυτό σημαίνει ότι μπροστά στη μάχη ενάντια σε έννοιες τόσο σημαντικές όσο ο ρατσισμός, τα brands κατανοούν ότι η αλλαγή δε θα έρθει από το “εγώ”, αλλά από το “εμείς”. Κι αυτό το βρίσκω πολύ όμορφο.

Ας γίνουμε λοιπόν όλοι κομμάτι της αλλαγής.

 

Πηγή: AdWeek

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020