Είναι ωραίο να γίνονται έρευνες. Μας ενημερώνουν για την πραγματικότητα, για το τι συμβαίνει σήμερα. Και αυτή η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα και αν η τηλεόραση έχει καλωσορίσει το ίντερνετ, έχει ήδη ξεπεραστεί από τα Social Media.

Τη συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποίησε το Reuters Institute for the Study of Journalism και σε αυτή συμμετείχαν άτομα ηλικίας 18-24 ετών. Το 28% αυτών δήλωσαν ως βασική πηγή πληροφόρησης τα Social Media ενώ η τηλεόραση κατείχε το 24%. Σε γενικότερη βάση, το BBC αναφέρει ότι από όσους έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, το 51% έχει ως πρώτη επιλογή για ενημέρωση τα Social Media.

Για όλα φταίνε τα smartphones! Έχουν κάνει την πρόσβαση στο διαδίκτυο παιχνιδάκι. Γρήγορη και πάντα στο χέρι των χρηστών. Έτσι παραγκωνίζονται τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

Ο κόσμος δεν ξέρει τι θέλει. Από τη μία θέλει ενημέρωση αλλά δε θέλει να περιμένει για να είναι έγκυρη. Αυτό οδηγεί σε ενημέρωση με κυρίως ελαφριά θέματα και μέχρι εκεί. Τα πιο “σοβαρά” θέματα συνεχίζουν να παράγονται από τα παραδοσιακά μέσα αλλά δε φαίνεται πια να είναι επιθυμητά. Οι πωλήσεις των έντυπων έχουν συνεχώς πτωτική τάση και έτσι η δουλειά της έγκυρης δημοσιογραφίας δυσκολεύει αρκετά. Άσε που ο κόσμος δεν πληρώνει κιόλας. Όταν κάποιον τον έχεις μάθει στο “δωρεάν” αρνείται πεισμωτικά να πληρώσει πλέον γι’ αυτό. Από τις αγγλόφωνες χώρες της έρευνας ούτε καν το 10% δεν έχει πληρώσει για online ενημέρωση.

people-apple-iphone-writing

Οπότε τι μένει; Μένουν οι διαφημίσεις σε σελίδες και Social Media που φέρνουν το απαραίτητο κέρδος στις εταιρείες για να μείνουν ζωντανές. Κι εκεί υπάρχει η απειλή των ad-blockers που τις κρύβουν από το χρήστη πριν καν εμφανιστούν.

Και τελικά όλα οδηγούν στο Facebook. Η ισχυρότερη δύναμη στον τομέα της ενημέρωσης. Τεράστιο κοινό, περίπλοκος αλγόριθμος οπότε κάνει παιχνίδι! Χρήστες και εταιρείες το χρησιμοποιούν αλλά μήπως τελικά συμβαίνει το αντίθετο; Το 44% των χρηστών το επιλέγει για να δει τα νέα, να τα μοιραστεί και να τα σχολιάσει. Το YouTube είναι αρκετά πίσω έχοντας το 19% (αλλά ας μην ξεχνάμε ότι είναι η δεύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο πια) και τη λίστα συμπληρώνουν τα Twitter (10%), Apple News (4% στις Η.Π.Α. και 3% στη Μ. Βρετανία) και το Snapchat που ξεκινά δειλά δειλά και έχει περίπου το 1% ανάλογα τη χώρα.

Τελικά τι ενημέρωση θέλουμε να έχουμε;

Social Media: Απαραίτητα για την ψηφιακή παρουσία κάθε ατόμου αλλά και brand. Τα νέα τους είναι πολλά και συχνά και οι δυνατότητες τους αυξάνονται γρήγορα. Πρέπει λοιπόν να μένουμε συντονισμένοι! Ακολούθησε τη neoperativa στα δικά της Social Media κι αν χρειάζεσαι στρατηγική & πρωτότυπο περιεχόμενο για να ενισχύσεις τα δικά σου Social Media, μη διστάσεις να μας στείλεις μήνυμα.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020