Κάθε τόσο, σε κάποια συζήτηση θα τύχει να ακούσω “Ναι μωρέ, και τι γίνεται στην Ελλάδα; Τίποτα.”. Αυτό που με ενοχλεί λίγο στην παραπάνω φράση είναι ότι είναι λανθασμένη. Ευτυχώς για όλους μας υπάρχουν ακόμα πολιτιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες που παλεύουν για “κάτι”. Είναι καλό λοιπόν κάποιες φορές να το ψάχνουμε λίγο παραπάνω. Τουλάχιστον όσον αφορά το πολιτιστικό κομμάτι αλλά και τον πολιτισμό σαν γενικότερη ανθρώπινη έννοια. Το Μουσείο Μπενάκη λοιπόν έχει να δείξει κάτι πολύ ενδιαφέρον!

Το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Prague Quadrennial of Performance Design & Space και την ομάδα deviant GaZe, παρουσιάζει την έκθεση [OUT] TOPΙAS στο κτίριο της οδού Πειραιώς. Η διάρκειά της είναι από 22 Σεπτεμβρίου έως 20 Νοεμβρίου 2016. Το hashtag που τη συνοδεύει είναι #OutTopiasBM

Η έκθεση παρουσιάζει βίντεο, βίντεο-εγκαταστάσεις, διαδραστικές εγκαταστάσεις, ηχητικούς περιπάτους και μακέτες από ατομικά και ομαδικά πρόζεκτ, τα οποία έχουν, ως επί το πλείστον, υλοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και επιδεικνύουν μια νέα, διευρυμένη αντίληψη της επιτελεστικής διάστασης της χωρικότητας. Τα έργα αυτά επιχειρούν μια νέα προσέγγιση του υπαίθριου, δημόσιου χώρου, έχοντας ως επίκεντρο την αντίληψη ότι κάθε χώρος είναι δυνητικά παραστασιακός.

Η νέα αυτή χωρική συνειδητοποίηση και η επέκταση της έννοιας της σκηνογραφίας, που σηματοδοτείται από τη στροφή προς τη δυναμική του υπαίθριου χώρου, σχετίζονται με την επαναδιαπράγματευση του δημόσιου / κοινόχρηστου χώρου ως του κατεξοχήν συλλογικού χώρου και συνοδεύονται από αυξημένο ενδιαφέρον για τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος, καθώς αυτά συμβάλλουν οργανικά στη διαμόρφωση του παραστασιακού γεγονότος. Ιδιαιτερότητα της έκθεσης αποτελεί η συνύπαρξη μιας πληθώρας διαφορετικών εκφραστικών μορφών και τεχνών που εκφράζουν το παραστασιακό γεγονός: θέατρο, χορός, περφόρμανς, δρώμενα, δράσεις, παρεμβάσεις, εγκαταστάσεις, ακουστικούς περιπάτους και υβριδικές μορφές.

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Prague Quadrennial of Performance Design and Space, τη σημαντικότερη έκθεση παραστασιακού χώρου και θεατρικής αρχιτεκτονικής διεθνώς. Στην έκθεση παρουσιάζονται projects που πήραν μέρος με την Ελληνική Εθνική Συμμετοχή στη 13η Διεθνή Έκθεση Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015, καθώς και η Εθνική Συμμετοχή της Ολλανδίας (πρώτο βραβείο Curatorial Concept PQ 2015). Συμμετέχουν ακόμα πολλές καλλιτεχνικές ομάδες αλλά και ανεξάρτητοι καλλιτέχνες, όπως και αρκετά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Μπες στη σελίδα του μουσείου για να μάθεις περισσότερα για το πρόγραμμα και τις παράλληλες δράσεις!

Η έκθεση OUT Topias δείχνει ότι οι παραστάσεις δε γίνονται μόνο σε θέατρα!

2-eat-time-europe

Eat Time Europe

3-drops-of-breath

Drops Of Breath

4-pairnontas-to-xrono-na-gyrisw-arga-to-kefali-mou

Παίρνοντας το χρόνο να γυρίσω αργά το κεφάλι μου

5-insenso

Insenso

6-afterlife

Afterlife

7-linenality

Linenality

8-sound-of-property

Sound of property

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020