Πάντα με ενθουσίαζαν οι ομιλίες στα TEDx. Διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές εμπειρίες, μοιράζονται την ιστορία τους. Κι εσύ, ακούγοντάς τους, παίρνεις αφορμή για να αλλάξεις έστω σε κάτι μικρό τον εαυτό σου. Αυτό ακριβώς μου συνέβη και με τη συγκεκριμένη ομιλία. Μόνο που δεν ήταν μια ομιλία σαν όλες τις άλλες. Ο J.C. Jacobsen, ιδρυτής της μπύρας Carlsberg, μίλησε για τη φιλοσοφία ζωής του, 130 χρόνια μετά το θάνατό του.

 

“Κάπου ανάμεσα στο “ναι” και το “πιθανώς”, υπάρχει η εξέλιξη”

 

Πώς έγινε αυτό; Αρχικά έγινε με ηθοποιό που υποδήθηκε τον J.C. Jacobsen. Στη συνέχεια, για να γίνει πιο αληθοφανές το αποτέλεσμα, η ομιλία έγινε μέσω ολογράμματος στην αίθουσα και όχι με τον ηθοποιό να στέκεται κανονικά στη σκηνή. Μάλιστα, η ίδια η Carlsberg διαφήμισε την πολυαναμενόμενη ομιλία με το παρακάτω βίντεο.

Ποια ήταν η φιλοσοφία  ζωής του J.C Jacobsen;
“Απάντα σε κάθε ερώτηση με τη λέξη “πιθανώς””
. Ο Jacob Chistian Jacobsen ήταν ένας Δανός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος. Γεννήθηκε το 1811 και απεβίωσε το 1887. Ήταν το 1847 όταν ίδρυσε την εταιρεία γύρω από τη μπύρα Carlsberg. Αυτή του η επιχειρηματική πράξη είναι που τον έκανε έναν κατάλληλο υποψήφιο για ομιλία στο TEDxCopenhagen. Το φετινό συνέδριο είχε θέμα “Trust Uncertainty”, “Εμπιστεύσου την αβεβαιότητα”. Και ποια είναι πιο κατάλληλη λέξη να το περιγράψη αυτό, εκτός από το “πιθανώς”; Η Carlsberg χρόνια τώρα εμπιστεύεται την αβεβαιότητα. Και ακολουθώντας τη φιλοσοφία του ιδρυτή της, αυτή είναι και η ατάκα της: “Probably the best beer in the world”.

Ας περάσουμε όμως στην ίδια την ομιλία. Ο J.C. Jacobsen δε μίλησε για την Carlsberg. Μίλησε για τους αισιόδοξους και τους απαισιόδοξους. Εξήγησε αναλυτικά και με παραδείγματα γιατί δεν πρέπει να ανήκεις σε καμία από τις δύο παραπάνω κατηγορίες. Ο μόνιμα αισιόδοξος άνθρωπος δυσκολεύεται να αντιληφθεί σωστά ένα πρόβλημα, ενώ ο απαισιόδοξος οδηγείται μόνος του στο πρόβλημα.

Η φιλοσοφία ζωής του βασίζεται πάνω σε κάθε επιστημονική ανάλυση. Δημιουργείς μια υπόθεση και την εξετάζεις από κάθε πλευρά για να πάρεις απαντήσεις. Έχοντας πάντα όμως στο μυαλό σου τη δύναμη της αβεβαιότητας. Ότι ποτέ δεν έχεις τελειώσει την εξέταση και ότι μπορεί να προκύψει πάντα κάτι ακόμα. Αν είχες “κλείσει” την υπόθεση (λέγοντας “ναι”, “τέλειωσε” και άλλες οριστικές εκφράσεις), τότε δε θα είχες μάθει τι άλλο θα μπορούσε να έχει συμβεί. Σύμφωνα με τον Jacobsen “κάπου ανάμεσα στο “ναι” και στο “πιθανώς”, υπάρχει η εξέλιξη”.

“Δε φτάνουμε ποτέ στην τελειότητα. Πάντα στοχεύουμε προς αυτή”. Ακολουθώντας αυτή τη φιλοσοφία, πάντα θα γίνεσαι καλύτερος, χωρίς ποτέ να πεις ότι έφτασες στο τέλειο. Ζήσε τη ζωή σου ως ένα τέτοιο επιστημονικό πείραμα. Αυτό μας προτρέπει με την ομιλία του ο J.C. Jacobsen: “Δε μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για το πώς θα έρθουν τα πράγματα. Απολαύστε την αβεβαιότητα”. Κι εσύ τώρα μπορείς να απολαύσεις τη ομιλία του:

Εσένα ποια είναι η δική σου φιλοσοφία ζωής;

h/t: Adweek

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020