Η IKEA συνεχίζει να σχολιάζει με παραδειγματικό τρόπο, νέα που αφορούν αντικείμενα αστρονομικής αξίας. Μερικούς μήνες μετά την αντιγραφή της χαρακτηριστικής τσάντας FRAKTA από την Balenciaga, η αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού απαντά στην πώληση του πίνακα Salvator Mundi του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για ένα έργο τέχνης, το οποίο πωλήθηκε πριν από περίπου 2 εβδομάδες σε δημοπρασία του οίκου Christie’s, έναντι 450 εκατομμυρίων δολαρίων!

Η οικονομική προσιτότητα είναι αδιαμφισβήτητα ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ τη σουηδική κατασκευάστρια. Άλλωστε η απάντησή της στην κίνηση της Balenciaga την έφερε δυναμικά στο προσκήνιο, με τους ειδικούς της διαφήμισης και των social media να παθαίνουν φρενίτιδα από την εφευρετικότητά της. Και ξαφνικά, η ακριβή έκδοση της τσάντας FRAKTA έπαψε να είναι τόσο ενδιαφέρουσα.

Αυτή τη φορά λοιπόν, η IKEA απαντά και πάλι με έναν πανέξυπνο τρόπο. Πρόκειται για ένα social media post. Δε χρειαζόταν κάτι παραπάνω. Η συγκεκριμένη εικόνα κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες και αποτελεί συνδημιουργία του Creative Hub της σουηδικής μάρκας και του διαφημιστικού agency Acne. Σε αυτήν απεικονίζεται ο εν λόγω πίνακας του Ντα Βίντσι κρεμασμένος σε τοίχο, μέσα σε μια κορνίζα VIRSERUM από την IKEA. Στο κάτω μέρος της φέρει την επική – θα λέγαμε – ατάκα «Όταν ξοδεύεις $450 εκατομμύρια για έναν πίνακα, αλλά δεν σου αρέσει η κορνίζα».

Δείτε τη παρακάτω:

BOOM!

Άξια σχολιασμού είναι και η τιμή της συγκεκριμένης κορνίζας, αφού ανέρχεται μόλις στα $9,99! Σε ένα δελτίο τύπου, ο κολοσσός των οικονομικών επίπλων δήλωσε μάλιστα πως ένας καταναλωτής θα μπορούσε να αγοράσει 15 εκατομμύρια βιβλιοθήκες BILLY στην τιμή ενός πίνακα Salvator Mundi! Ή αντίστοιχα, περισσότερες από 45 εκατομμύρια κορνίζες VIRSERUM, συμπληρώνουμε εμείς.

«Στην IKEA, πιστεύουμε ότι ο καθένας θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διακοσμεί το σπίτι του, χωρίς να ξοδεύει αποταμιεύσεις μιας ζωής», λέει ο Morten Kjaer, δημιουργικός διευθυντής του IKEA Creative Hub. «Γι ‘αυτό προσφέρουμε μια σειρά από κορνίζες, που ταιριάζουν με οποιαδήποτε φωτογραφία, print ή πίνακα, ακόμα και με έργα από το 1490».

«Η αντίδρασή μας στην πώληση του οίκου Christie’s ήταν αναμενομένη για τον κόσμο που ξέρει τη φιλοσοφία της IKEA. Δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα έξυπνο post στα social media, που έριξε μια “φιλική γροθιά” στον κόσμο της τέχνης, επισημαίνοντας τις προσιτές τιμές της IKEA», προσθέτει ο Creative Director της Acne, Johan Bello.

Σίγουρα πρόκειται για μια ιδιοφυή μαρκετίστικη καμπάνια τόσο για την IKEA, όσο και για τον ίδιο τον πίνακα Salvator Mundi. Το Creative Hub της σουηδικής εταιρείας μαζί με την Acne έκαναν την πιο σωστή κίνηση, στην καταλληλότερη στιγμή. Αν δεν είναι αυτό παράδειγμα προς μίμηση, τότε ποιο είναι;

Υπάρχει καλύτερος σοσιαλμιντιακός κόσμος και τον θέλουμε!

Και τα απαραίτητα Credits:

Agency: Ikea Creative Hub / Acne
Client: Ikea
Creative Director Ikea Creative Hub: Morten Kjær
Creative Director Acne: Johan Bello
Creatives Acne: Tiago Pinho, Isaac Bonnier, Joel Lindblad
Producer Acne: Maria Widemar
Producer Acne: Niclas Bergström
Project Leader Acne: Lovisa Friman Bendz
Photographer Acne: Anders Kylberg
Social media manager Acne: Rebecka Hoffmann
Assignment Leader Ikea Creative Hub: Louice Alvarsson
Client Ikea: Jeroen Hubert, Jovana Basrak Keric, Sanne Esseveld

H/T: AdWeek

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020