Όταν το μάρκετινγκ είναι έξυπνο και δημιουργικό, γίνεται θέμα συζήτησης. Και καλά κάνει! Το Creative Agency που ακούει στο όνομα Acne, έγινε πρόσφατα θέμα γιατί δημιούργησε γρήγορα μια έξυπνη και δημιουργική απάντηση για λογαριασμό της IKEA. Ο γαλλικός οίκος μόδας, Balenciaga, είχε μόλις λανσάρει μια νέα μπλε δερμάτινη τσάντα η οποία μοιάζει πολύ με την κλασική τσάντα για αγορές από την IKEA. Η δερμάτινη εκδοχή κοστίζει $2,145 ενώ η κλασική που όλοι ήδη ξέρουμε μόνο $0,99. Η σουηδική εταιρεία λοιπόν έπρεπε να απαντήσει και το έκανε με τον πιο έξυπνο τρόπο.

Όλα ξεκίνησαν από τον Johan Holmgren, creative director της Acne. Είχε την ιδέα με το  που είδε την τσάντα και τη μετέφερε στον Morten Kjaer από το Ikea Creative Hub. Αφού πήρε και την έγκρισή του, την επόμενη κιόλας μέρα είχαν έτοιμη την απάντηση. Ο φωτογράφος Anders Kylberg έστησε την τσάντα της Ikea στο στούντιο στην ίδια θέση και με την ίδια ατμόσφαιρα όπως η Balenciaga προώθησε τη δική της τσάντα. Από εκεί και μετά, η έτοιμη δημιουργική δουλειά έφυγε προς όλες τις αγορές που είναι διαθέσιμη η εταιρεία.

Εκτός όμως από την ίδια τη φωτογραφία, ενδιαφέρον έχει και το κείμενο που ολοκληρώνει την απάντηση:

Πως να ξεχωρίσεις την αυθεντική IKEA FRAKTA τσάντα.
1. Κούνα τη. Αν ακούσεις αυτό το χαρακτηριστικό τρίξιμο, τότε είναι η πραγματική!
2. Πολυλειτουργική. Μπορεί να μεταφέρει εξοπλισμό χόκεϊ, τούβλα, ακόμα και νερό.
3. Λέρωσέ τη. Μια αυθεντική FRAKTA ξεπλένεται εύκολα με νερό όταν είναι βρώμικη.
4. Δίπλωσέ τη. Μπορείς να τη διπλώσεις μέχρι το μέγεθος ενός μικρού πορτοφολιού; Αν η απάντηση είναι ναι, συγχαρητήρια.
5. Δες στο εσωτερικό της. Η αυθενιτκή έχει το ειδικό ταμπελάκι IKEA.
6. Η τιμή. Μόνο $0.99.

Ακόμα κι αν η έμπνευση για την τσάντα της Balenciaga δεν ήταν στην πραγματικότητα η FRAKTA (δεν έχει επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο η εταιρεία), μια απάντηση σαν κι αυτή παραμένει μια πολύ ωραία κίνηση. Είναι ένα ωραίο παιχνίδι ανάμεσα σε μεγάλα brands το οποίο μας θυμίζει πόσο ωραίο είναι το δημιουργικό μάρκετινγκ. Αυτό είναι το μάρκετινγκ που θέλουμε!

Credits (απαραίτητα!)
Agency: Acne/Ikea Creative Hub
Client: Ikea
Creative Director, Acne: Johan Holmgren
Creative Director, Ikea Creative Hub: Morten Kjaer
Creative: Tiago Pinho, Isaac Bonnier, Joel Lindblad, David Aronson
Photographer: Anders Kylberg
Assignment Leader, Ikea Creative Hub: Louice Alvarsson
Client, Ikea: Simone Page

HT: AdWeek

One Comment

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020