Όχι βέβαια ότι ένα γράφημα αρκεί για να πει όλα όσα έχει να μας διδάξει η ζωή του Steve Jobs. Τα μηνύματα που έχει να μεταδώσει κάθε άνθρωπος πηγάζουν από τις εμπειρίες ζωής του. Και ο Steve Jobs δεν έκανε και την πιο εύκολη ζωή όπως θα δεις.

Το γράφημα που ακολουθεί δημοσιεύτηκε από το αμερικανικό Funders & Founders και δείχνει όλα  τα στάδια της ζωής αυτού του ανθρώπου που έγραψε τεχνολογική ιστορία. Ο ιδρυτής της Apple είχε γονείς από τη Συρία αλλά τα έφερε έτσι η ζωή και γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο. Οι θετοί γονείς του τον μύησαν στην αξία της γνώσης αλλά δεν ακολούθησε τη συμβατική οδό. Στο σχολείο γνώρισε το μετέπειτα συνιδρυτή της Apple, Steve Wozniak. Παράτησε το πανεπιστήμιο και άρχισε να ψάχνει τον εαυτό του, ανακαλύπτοντας την πραγματική του δύναμη. Ιδρύει την Apple, απολύεται από αυτή, ιδρύει την Pixar και γυρίζει στην Apple όταν τον είχε πραγματικά ανάγκη. Τότε περίπου είναι που συμβαίνουν τα καλά και τα κακά ταυτόχρονα. Από τη μια καινοτομεί παρουσιάζοντας όλα τα γνωστά πια “i” προϊόντα και από την άλλη μαθαίνει ότι έχει καρκίνο.

Τη μάχη αυτή τελικά την έχασε το 2011 αλλά ακόμα κι αυτή δεν την έχασε αμαχητί. Δούλευε μέχρι και την τελευταία μέρα. Αλλά όπως είπα και παραπάνω δεν είναι μόνο τα στάδια της ζωής του που έχουν κάτι να πουν. Ο Steve Jobs ήταν ένας από τους σύγχρονους εμπνευστές όσον αφορά τη ζωή και το να κυνηγάμε αυτό που αγαπάμε. “So keep looking. Don’t  settle”, που σημαίνει “Συνέχισε να ψάχνεις. Μη συμβιβάζεσαι”. Η παραπάνω φράση προέρχεται από μια ομιλία που έδωσε το 2005 με τίτλο “How to Live Before You Die”. Δεν πρέπει να ψάχνουμε την αγάπη μόνο στις ερωτικές μας σχέσεις. Πρέπει το ίδιο να κάνουμε και στις επαγγελματικές μας αν θέλουμε να είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας. Λόγια ενός ανθρώπου που ποτέ δεν έπαψε να συμβιβάζεται.

Βιογραφίες, ταινίες, αναλύσεις και συζητήσεις. Όλα έχουν γίνει, γίνονται και θα γίνονται γύρω από το όνομα του Steve Jobs. Θα κλείσω με ακόμα ένα από τα πολλά λεγόμενά του και θα σε αφήσω να περιηγηθείς στο ενδιαφέρον infographic.

“Sometimes life hits you in the head with a brick. Don’t lose faith.”

HT: It’s Possible

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020