Μερικά χρόνια, η Nik Collection που περιέχει εργαλεία επεξεργασίας φωτογραφίας θα σου κόστιζε 500$. Τώρα η Google το δίνει δωρεάν.

Η Nik Collection είναι μια συλλογή από 7 πρόσθετα για τα Adobe Photoshop, Adobe Lightroom και Apple Aperture. Η τσάντα με όλα αυτά τα εργαλεία περιλαμβάνει φίλτρα vintage, ρυθμίσεις για ασπρόμαυρες φωτογραφίες, HDR εφέ, μείωση θορύβου, διόρθωση χρωμάτων, ενίσχυση χρωμάτων και ρυθμίσεις ευκρίνειας. Ολόκληρη λοιπόν η σουίτα αυτή παρέχεται πλέον για λήψη εντελώς δωρεάν από τη Google και για Mac και για Windows.

Φυσικά, υπάρχει και ένα “αλλά”: Στο κομμάτι που αναλύει περισσότερο αυτή την κίνηση της Google αναφέρεται ότι η εταιρεία εστιάζει τις μακροχρόνιες επενδύσεις της για να δημιουργήσει απίστευτα εργαλεία επεξεργασίας φωτογραφιών για κινητές συσκευές. Σε αυτή την τάση περιλαμβάνονται και το Google Photos και το Snapseed που ανήκει στη Nik και είναι διαθέσιμα ήδη για iOS και Android. Ακόμα κι αν η Google δεν το λέει ξεκάθαρα, γίνεται πιο εμφανές ότι η Nik Collection δε βρίσκεται πλέον στο στάδιο της περεταίρω ανάπτυξης.

Nik Collection

Η Google αγόρασε τη Nik, τη γερμανική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, το 2012. Μέχρι τότε η Nik πρόσφερε 6 πρόσθετα στην τιμή των 500$ δολαρίων και η Google μείωσε αυτή την τιμή στα 149$ δολάρια έπειτα από μόλις 6 μήνες αφού την είχε αποκτήσει. Από τότε η Google εστίασε εμφανώς περισσότερο στην εφαρμογή Snapseed της Nik και πιο συγκεκριμένα στις εκδόσεις για κινητές συσκευές. (η desktop έκδοση του Snapseed έκλεισε λίγο πριν γίνει η περικοπή και στις παραπάνω τιμές το 2013).

Για τους επί πολλά χρόνια χρήστες της Nik Collection, η δωρεάν πλέον λήψη της αποτελεί άσχημα νέα καθώς σημαίνει ότι το λογισμικό για το οποίο έχουν πληρώσει είναι πολύ πιθανό να έφτασε στο τέλος του όσον αφορά τις αναβαθμίσεις. (Μια εξαίρεση: Όσοι αγόρασαν τη συλλογή μέσα στο 2016 θα έχουν άμεση επιστροφή χρημάτων). Για όλους τους υπόλοιπους, τα δυνατά αυτά εργαλεία φωτογραφίας δε θα μπορούσαν να είναι φθηνότερα.

Πηγή: PCWorld

Πηγή φωτογραφίας: The Verge

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020