Είναι από αυτές τις φορές που δε θέλω να πω πολλά γι’ αυτό θα πω μόνο αυτά που πρέπει. Η τελευταία καμπάνια της Heineken δεν έχει να κάνει με τη μπύρα ως ποτό σε ένα μπαρ ή ένα πάρτι. Η εταιρεία δημιουργεί την καμπάνια “Worlds Apart – An Experiment”. Ένα πείραμα που θέλει να γκρεμίσει τους τοίχους που υπάρχουν ανάμεσα σε δύο ανθρώπους με διαφορετικές πεποιθήσεις. #OpenYourWorld λοιπόν και δες το παρακάτω βίντεο.

Το πείραμα είναι απλο. Τρία ζευγάρια ανθρώπων που δε γνωρίζονται μέχρι εκείνη τη στιγμή, μπαίνουν σε έναν κοινό χώρο. Το θέμα είναι ότι κάθε ζευγάρι έχει εντελώς διαφορετική άποψη γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα. Στο χώρο που μπαίνουν πρέπει να ακολουθήσουν κάποια βήματα που ακούγονται από τα μεγάφωνα. Στήνουν τα καθίσματά τους, απαντάνε σε ερωτήσεις, βοηθούν ο ένας τον άλλον ολοκληρώνοντας ένα μεγάλο παζλ που τελικά είναι μια μπάρα. Σε αυτή τη μπάρα τοποθετούν τις 2 μπύρες που βρίσκουν στο χώρο. Και εδώ έρχεται το σημαντικό κομμάτι. Τους ζητείται να σταθούν όρθιοι και να δουν ένα βίντεο. Στο βίντεο αυτό παρουσιάζονται οι διαφορετικές τους απόψεις. Και τότε έρχεται η επιλογή. Μετά την προβολή μπορούσαν απλά να φύγουν ή να κάτσουν να συζητήσουν τη μεταξύ τους διαφωνία, παρέα με μια μπύρα. Θες να μάθεις τι ακριβώς έγινε; Δες το.

Δεν ξέρω για σένα αλλά εγώ είχα πολλές και έντονες συναισθηματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του βίντεο. Αλλά το τελικό συναίσθημα που είχα αφού τελείωσε ήταν σίγουρα θετικό και συνοδευόταν με χαμόγελο. Χαίρομαι να βλέπω τέτοιες καμπάνιες και φυσικά χαίρομαι να γράφω γι’ αυτές. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι μια σύντομη και απλή συζήτηση με κάποιον που έχει διαφορετική άποψη σε κάποιο θέμα, είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να αλλάξει ο τρόπος που κι εσύ γενικά σκέφτεσαι. Το ‘πε κι ο Ομπάμα μάλιστα στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του: “Αν έχεις κουραστεί να διαφωνείς με ανθρώπους στο διαδίκτυο, προσπάθησε να μιλήσεις με έναν από αυτούς στην πραγματικότητα”.

Η καμπάνια να ξέρεις θα έχει και συνέχεια. Κι αυτό γιατί στο σύνολό της είναι μια συνεργασία της Heineken με τον παγκόσμιο οργανισμό The Human Library. Έναν οργανισμό που προσπαθεί να σταματήσει τα στερεότυπα με διάφορες δράσεις παγκοσμίως.

Το βίντεο στο YouTube έχει ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια προβολές μέσα σε μια βδομάδα. Και συνεχίζει. Αν θες να μάθεις παραπάνω για την καμπάνια μπορείς να επισκεφτείς τη σελίδα της Heineken που είναι αφιερωμένη σε αυτή. Κι εγώ θα σου πρότεινα να επισκεφτείς και το hashtag #OpenYourWorld στο Twitter όπου έχουν ήδη γίνει πολλά σχόλια και αρκετές συζητήσεις γύρω από τα θέματα που θίγει η καμπάνια. Θέματα κοινωνικά αλλά και πολιτικά, θέματα που είναι σημαντικό να ξεπεραστούν και είναι όμορφο να αγγίζονται με έξυπνο και δημιουργικό τρόπο.

Μοιράσου κι εσύ μια μπύρα με κάποιον άγνωστο. Μάλλον έχετε πολλά να μοιραστείτε!

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020