Θυμάσαι που πατούσες στην αναζήτηση της σελίδας της Google μια λέξη και σου έβγαζε και τις σχετικές εικόνες; Θυμάσαι πόσο εύκολο ήταν να τις αποθηκεύσεις στον υπολογιστή σου; Θυμάσαι μήπως και τη μικρή προειδοποίηση που έλεγε ότι μπορεί να μην έχεις το δικαίωμα χρήσης; Δε σου λέω να τα ξεχάσεις όλα, απλά σου λέω ότι η Google “τα ακούει” χρόνια για την τόσο εύκολη πρόσβαση στις εικόνες που έχουν ανέβει σε μια σελίδα. Έτσι, αποφάσισε να κάνει λίγο πιο δύσκολο το έργο σου αφαιρώντας κάποια κουμπιά. Με αυτόν τον τρόπο θέλει να σου πει κυρίως… “Πρόσεχε!”.

Ήταν η Πέμπτη της περασμένης εβδομάδας όταν η Google ανακοίνωσε μέσω Twitter την αφαίρεση του κουμπιού “View Image”. Το κουμπί αυτό σε οδηγούσε στην αυθεντική και υψηλής ανάλυσης φωτογραφία, χωρίς να επισκεφθείς τη σελίδα που είναι δημοσιευμένη. Αυτό όμως ανησυχούσε εδώ και χρόνια και τους εκδότες και φυσικά τους φωτογράφους που έβλεπαν τον κόπο τους να μπορεί να αντιγραφεί τόσο εύκολα. Μαζί με το παραπάνω κουμπί, έφυγε και η μικρή φωτογραφική μηχανή στην αναζήτηση που σήμαινε ότι μπορείς να κάνεις αναζήτηση με βάση την εικόνα. Έτσι, για να δεις πλέον μια αυθεντική φωτογραφία θα πρέπει τουλάχιστον να επισκεφθείς τη σελίδα και να πράξεις ανάλογα από εκείνο το σημείο. Πράγμα που σημαίνει ότι πιο δύσκολα θα κάνεις ίσως από εκεί την κίνηση αντιγραφής. Ίσως, δηλαδή, σε εκείνο το σημείο να το ξανασκεφτείς και να καταλάβεις ότι δε σου ανήκει.

Θυμήσου! Στις ρυθμίσεις της αναζήτησης μπορείς να επιλέξεις να εμφανίζονται μόνο εικόνες στις οποίες έχεις το δικαίωμα χρήσης και επεξεργασίας. Από εκεί δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Βέβαια εκεί δεν έχει συχνά πολλές και καλές φωτογραφίες.

Και τώρα θα μου πεις, “τώρα το θυμήθηκαν;” και θα έχεις και δίκιο. Δεν το θυμήθηκαν και λογικά αν δε γινόταν αυτό που έγινε, δε θα έκαναν ποτέ κάτι τέτοιο. Η Google πλέον συνεργάζεται με την Getty images, με τη πρώτη να μπορεί να μπορεί να χρησιμοποιεί περιεχόμενο από τη Getty στα προϊόντα και της υπηρεσίες της. Η συνεργασία αυτή δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Η Getty, το 2016, είχε κινηθεί εναντίον της Google και την είχε κατηγορήσει για χρήση περιεχομένου σύμφωνα στα συμφέροντά της. Έτσι, υπήρχε πολύ λιγότερο η ανάγκη να επισκεφθεί κάποιος ψηφιακές βιβλιοθήκες, όπως αυτή της Getty. Στα πλαίσια λοιπόν της καλής συνεργασίας και για να ηρεμήσει τα νερά, η Google αφαίρεσε αυτό το κουμπί.

Αρκεί λες; Μπα. Εκτός από το ότι η υπόλοιπη διαδικασία μπορεί να σε φέρει στο ίδιο αποτέλεσμα, ήδη υπάρχουν τρόποι να προσπεράσεις αυτή την κίνηση. Και δεν άργησε καν να έρθει. Στο Google Chrome υπάρχει πλέον επέκταση που επανατοποθετί το κουμπί “View Image” ακριβώς στο σημείο από το οποίο η Google το αφαίρεσε. Λέγεται φυσικά “View Image” και έχει ήδη σχεδόν 40.000 εγκαταστάσεις και περίπου 500 καλές αξιολογήσεις. Μάλλον σε πολλούς δεν άρεσε αυτή η πρόσφατη κίνηση.

Τρόποι υπάρχουν λοιπόν αγαπητή Google.

h/t: Mashable

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020