Η Digital εποχή πιστεύω δεν έχει δείξει ακόμα τις πραγματιές της δυνατότητες. Ειδικά στην Ελλάδα. Γι’ αυτό είναι εντυπωσιακό και θετικό να συμβαίνουν στην Ελλάδα δράσεις που μας μαθαίνουν κάτι ακόμα από την ψηφιακή εποχή. Πέρσι τον Οκτώβρη και με διάρκεια μέχρι τον Ιανουάριο η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξένησε την έκθεση Digital Revolution, μια από τις μεγαλύτες εκθέσεις ψηφιακού ενδιαφέροντος. Αυτή τη φορά ένα ψηφιακό διαδραστικό έργο έρχεται στην Ελευσίνα. Η πόλη που είναι Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 μας παρουσιάζει το πολυμεσικό έργο FEED ME.

Πρόκειται για μια συνεργασία της Ελευσίνας 2021 με το Πολιτιστικό Κέντρο του Βουκουρεστίου ARCUB και το București 2021. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα λοιπόν θα παρουσιαστεί το πολυμεσικό έργο FEED ME των Ρουμάνων καλλιτεχνών Noper & Saint Machine. Το FEED ME είναι μια πρωτοποριακή εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας. Το 2015 είχε φιλοξενηθεί στην κορυφαία διοργάνωση την τέχνη και την τεχνολογία Ars Electronica.

Μια πεινασμένη για ενέργεια διαδραστική κάψουλα μας καλεί να γίνουμε “θηράματά” της! // A hungry for energy interactive capsule calls us to become its “prey”!

Δημοσιεύτηκε από Eleusis 2021 στις Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

Η εγκατάσταση θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος της Ελευσίνας από τις 11 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00.

Οι καλλιτέχνες Noper (Radu Pop) και Saint Machine (Marilena Oprescu Singer) δημιούργησαν ένα διαδραστικό πείραμα που διερευνά τη σχέση μεταξύ του έργου τέχνης και του κοινού του. Με μια αυτο-ειρωνική προσέγγιση, το έργο καλεί τα θύματα της τερατώδους και συνεχώς ακόρεστης «Μήτρας Tra» στο διατροφικό τελετουργικό της, στο εσωτερικό του έργου που είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένα αβγό μήκους 9 μέτρων, που τρέφεται από την ενέργεια που παράγεται από τις κινήσεις των επισκεπτών.

feed-mecristianvasile-1024x683 womb-of-tra-interior-photo-by-igu-1024x683

Πρακτικά λειτουργεί ως μια διαδραστική multimedia κάψουλα στην οποία τα πάντα κινούνται, πάλλονται και αντιδρούν στην κίνηση των επισκεπτών με έναν κοινό ρυθμό. Το FEED ME δημιουργεί ένα πολυδιάστατο χώρο πεινασμένο να απορροφήσει την προσοχή των επισκεπτών και να χρησιμοποιήσει την ενέργειά τους. Ο επισκέπτης μπορεί να εισέλθει στο εσωτερικό του και να αποκτήσει πρόσβαση στον έλεγχο των μηχανημάτων του. Το έργο γίνεται ουσιαστικά μια προέκταση των χεριών και του κεφαλιού του ανώνυμου επισκέπτη ο οποίος μετατρέπεται σε δημιουργό, γιατί και μόνο με την ενέργειά του δίνει νόημα σε ολόκληρη την έκθεση.

Η «Μήτρα Tra» είναι μια εννέα μέτρων μήκους κάψουλα με αισθητήρες σε σχήμα κουκουλιού, που δημιουργήθηκε από την Ρουμάνα καλλιτέχνη Saint Machine ως μια κινητή παιδική χαρά πολυμέσων, όπου οι καλλιτέχνες καλούνται να συνομιλήσουν. Η εγκατάσταση είναι κατασκευασμένη από χάλυβα και αλουμίνιο καλυμμένη με 699 διαφορετικού μεγέθους εξαρτήματα σε σχήμα τριγώνου τα οποία πάλλονται, αλλάζουν χρώματα και μεταδίδουν ήχους μόνο όταν κάποιος πλησιάσει και εισέλθει στο εσωτερικό της κάψουλας.

FEED ME. Ίσως η μόνη περίπτωση που το θέλεις κι εσύ να είσαι το θήραμα.

ars-electronica-1024x683 sacred-egg-of-saint-machinevalipetridean-811x1024 secret-memories-photo-by-igu-1024x683

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του έργου FEED ME. Πληροφορίες για τις ώρες επισκεψιμότητας της έκθεσης καθώς και τρόπους μεταφοράς από και προς το χώρο διεξαγωγής μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του Eleusis 2021 ή στην αντίστοιχη εκδήλωση στο Facebook.

Η παρουσίαση πραγματοποιείται με τη χορηγία της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, στο πλαίσιο της στήριξης της υποψηφιότητας της Ελευσίνας για το τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

secret-memories-photo-by-igu1-1024x683 womb-of-tra_universitysq10-1024x682

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020