Ήταν το 2010, σχετικά στα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής του, όταν το Facebook έδωσε για πρώτη φορά ως δυνατότητα την αποθήκευση δεδομένων. Ήταν 2012, όταν μέσα στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το Facebook απέκτησε το Instagram. Γιατί ξεκίνησα με τις χρονολογίες; Γιατί ενώ το Facebook γνωρίζει την αγορά, ενώ επιτρέπει την αποθήκευση δεδομένων από όταν ήταν έξι χρονών, δε συμβαίνει το ίδιο και με το Instagram. Τι κι αν έχουν περάσει 8 χρόνια σχεδόν από την πρώτη του εμφάνιση, ακόμα δε μπορείς να αποθηκεύσεις αρχεία από την πλατφόρμα. Αυτό όμως σύντομα φαίνεται ότι θα αλλάξει. Η “αναγκαστική” αυτή αλλαγή είναι μόνο μία από τις πολλές που θα κάνει η πλατφόρμα προκειμένου να είναι σύννομη με το GDPR.

Όσο και να το ζητούσαν οι χρήστες, το Instagram δεν τους έκανε τη χάρη. Κι αυτό το καταλαβαίνω μέχρι το σημείο όπου θα έκανε πανεύκολη την αναδημοσίευση εικόνων σε ψεύτικους λογαριασμούς. Βέβαια, δεν πρόσφερε ποτέ και κάποια εναλλακτική λύση. Οπότε, αυτή τη στιγμή, οι υπεύθυνοι δουλεύουν σε ένα νέο εργαλείο για τη φορητότητα των δεδομένων. Ό,τι έχει δημοσιεύσει ο χρήστης, θα μπορεί να το αποθηκεύσει. Φωτογραφίες, βίντεο, μηνύματα, τα πάντα.

Αυτή η κίνηση, βέβαια, θεωρείται ότι θα κάνει πιο εύκολη τη φυγή χρηστών από την εφαρμογή, αφού θα μπορού να πάρουν πλέον όλα τα δεδομένα τους πριν αποχωρήσουν. Προσωπική μου άποψη πάντως είναι ότι αν δε βρεθεί άλλος να προσφέρει παρόμοιες υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο και με αυτό το network (800 εκατομμύρια χρήστες), δε νομίζω το Instagram να διατρέξει όντως τέτοιο κίνδυνο. Τουλάχιστον, όχι ακόμα.

Η ανακοίνωση ανάπτυξης εργαλείου για την αποθήκευση δεδομένων είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Δε γνωρίζουμε αν εκτός από τα παραπάνω, θα μπορείς να αποθηκεύεις λίστες ακολούθων ή άλλα στατιστικά στοιχεία του προφίλ. Κάτι που επίσης δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι η ποιότητα λήψης. Θα είναι η κανονική ή τα αρχεία θα συμπιέζονται κατά την αποθήκευση; Όπως και να ΄χει η κίνηση αποτελεί σημαντική αλλαγή για την πλατφόρμα και μάλλον έχουμε ακόμα πολλά να δούμε.

Πώς σας φαίνεται η αλλαγή αυτή;

h/t: Tech Crunch

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020