Η Κατερίνα Μαυρουδή μας συστήνει τη Sally Mann.

Η πολυβραβευμένη φωτογράφος από το Νότο των Η.Π.Α. (έτος γέννησης 1951), μοιάζει να είχε εξαρχής στο μυαλό της ένα φωτογραφικό project ζωής, αφού κάθε της έργο διαδέχτηκε το προηγούμενο σαν μοναδικός απόγονος. Λίγα σχόλια για κάθε φωτογραφική της δεκαετία, όχι τόσο εξαντλητικά, όσο σημεία εκκίνησης για τα δικά σας σχόλια…

Early Υear
Εντυπωσιακό καδράρισμα, μάθημα για εκείνους που κροπάρουν εκ των υστέρων: ονειρικές υφές, ισορροπία σε σκοτεινούς τόνους, ομαλή χρωματική παλέτα και ατμόσφαιρα παραμυθιού. (’70-’80)


Sally Mann Early Years 1

Sally Mann Early Years 2

At Τwelve and Immediate Family
Διφορούμενες φωτογραφίες, αναποφάσιστες συνειδητά μεταξύ ενήλικης και παιδικής, αθώας και σεξουαλικής ματιάς, τοπίων αλήθειας και σουρρεαλισμού. Εξοικείωση με το γυμνό, την επαφή των σωμάτων, τη μεταβατική πρόοδο των ετών. Παιχνίδια σε έναν κόσμο εκτός του σύγχρονού της Μann. Εικόνες από την ζωή της. Αποκαλύπτοντας το προσωπικό… Έντονο κοινωνικό debate για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μιας μητέρας-φωτογράφου στην έκθεση των ίδιων της των παιδιών… * (’80-’90)


Sally Mann Family 1
Sally Mann Family 2
Sally Mann Family 3

Southern Landscapes
Η Αμερικανική εκδοχή του φωτογραφικού ‘ποιητή’ της Πράγας, Sudek. Υγρά τοπία. Το φως μοιάζει να μην υπόκειται σε μέτρηση, αιχμαλωτίζεται σε κατάσταση ροής, συνεχούς φάσματος κι όχι στιγμιότυπου. Είναι ταυτόχρονα φόρμα και περιεχόμενο. Λογοτεχνικά κάδρα, πολλαπλά επίπεδα. (’90-’00)

Sally Mann Landscapes 1

Sally Mann Landscapes 2

Sally Mann Landscapes 3

Body Farm and Proud Flesh
Απότομη, σκληρή επαναφορά στην πραγματικότητα, απομάκρυνση από τον κόσμο του ονείρου και της ζωής. Η ανέκκλητη πορεία του ανθρώπου προς τη φθορά. Η δυσκολία στη σκέψη, το σοκ στο θέαμα. Καδράρει πάντα στο κέντρο, σα να είναι στο κέντρο της ζωής πάντα η έκπτωση, η παρακμή, ο θάνατος. (’00-’10)


Sally Mann Body Farm 1
Sally Mann Body Farm 2
Sally Mann Body Farm 3

Τo 1992 δημοσιεύεται άρθρο στην εφημερίδα ‘Τhe New York Times’ με τίτλο ‘The Disturbing Photography of Sally Mann’ (R.B.Woodward). Εντυπωσιακά ζωντανό και προκλητικό, όπως πρέπει να είναι για τη σκέψη, υπάρχει λοιπόν το φωτογραφικό της έργο εκεί έξω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανοιχτός, απαντητικός διάλογος της με το κοινό καθιστά τη SallyMann αληθινά κι όχι κατ’ επίφαση ‘εκκεντρική’.

What an artist captures, what a mother knows and what the public sees can be dangerously different things (S. Mann, The New York Times, 16.4.2015)

Πηγή φωτογραφιών: SallyMann

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020