Παρά τη ραδαία εξέλιξη του διαδικτύου και το δωρεάν υλικό που μπορεί να βρει κανείς online, το ζήτημα των public domain εικόνων παραμένει ασαφές. Τι γίνεται με τα πνευματικά δικαιώματα, ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει μια δωρεάν εικόνα και για ποιους σκοπούς;

Ας ξεκινήσουμε όμως με τον ορισμό τους. Όταν κάνουμε λόγο για μια public domain εικόνα, μιλάμε για μια φωτογραφία, ένα clip art ή ένα γραφιστικό, του οποίου τα πνευματικά δικαιώματα έχουν λήξει ή δεν υπήρξαν ποτέ. Αυτού του είδους οι εικόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε για προσωπικούς ή ακόμη και για εμπορικούς σκοπούς.

Υπάρχουν τρεις τρόποι δημιουργίας μιας public domain εικόνας:

  • Η εικόνα έχει εκχωρηθεί στο κοινό μέσω μιας άδειας Creative Commons Zero (CC0) ή άλλης αντίστοιχης.
  • Η εικόνα δεν προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (copyrights).
  • Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για την εικόνα έχουν λήξει.

Έτσι λοιπόν, μουσεία, βιβλιοθήκες και φωτογράφοι που έχουν βαρεθεί πια τα τετριμμένα stock, κυκλοφόρησαν χιλιάδες εικόνες στο διαδίκτυο, με σκοπό να τις καταστήσουν πιο εύκολα διαθέσιμες στο κοινό. Εμείς, συγκεντρώσαμε έναν κατάλογο από sites, τα οποία παρέχουν public domain και υψηλής ποιότητας εικόνες. Πρόκειται για ένα πιο δημιουργικό stock φωτογραφιών, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα, από οποιονδήποτε και σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

1. Wikimedia Commons

Το Wikimedia Commons αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πόρους public domain εικόνων. Οι περισσότερες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα, αλλά ορισμένες από αυτές έχουν περιορισμούς (περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ). Ωστόσο, το Wikimedia Commons δεν εγγυάται την ορθότητα της αδειοδότησης για κάθε εικόνα, οπότε βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε την ετικέτα άδειας χρήσης για καθεμία από αυτές ξεχωριστά.

 

2. Unsplash

Το Unsplash δημιουργήθηκε από φωτογράφους, που αποφάσισαν να προσφέρουν δωρεάν τις δικές τους εικόνες υψηλής ανάλυσης. Σήμερα, αποτελείται από μια δημιουργική κοινότητα με εκατομμύρια αφοσιωμένους χρήστες και πάνω από 250.000 αποκλειστικές φωτογραφίες. Όλες οι εικόνες μπορούν να αντιγραφούν, να τροποποιηθούν και να διανεμηθούν -ακόμη και για εμπορικούς σκοπούς- με μια προσαρμοσμένη άδεια χρήσης.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τους όρους εδώ.

 

3. Flickr Commons

Σε όλο τον κόσμο, αρχεία και βιβλιοθήκες συνεργάζονται με το FlickrCommons και συνεισφέρουν με τις δικές τους public domain εικόνες. Πρόκεται για μια μεγάλη πηγή εύρεσης δωρεάν φωτογραφιών, που δεν προέρχονται μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εικόνες του FlickrCommons δεν περιέχουν κανένα γνωστό περιορισμό πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά (όπως πάντα) αυτό δεν εγγυάται την ελεύθερη χρήση τους χωρίς να προηγηθεί η έρευνα.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τους όρους εδώ.

 

4. Public Domain Pictures

Το Public Domain Pictures περιλαμβάνει πολλές δωρεάν εικόνες υψηλής ποιότητας, ωστόσο κάποιες από αυτές είναι διαθέσιμες μόνο μέσω της premium συνδρομής στο site. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την άδεια που αναφέρεται σε κάθε φωτογραφία ξεχωριστά, δεδομένου ότι μερικές από αυτές απαιτούν την αναφορά των credits προς το δημιουργό. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν ενδείκνυται για εικόνες για εμπορική χρήση.

 

5. Magdeleine

Το Magdeleine είναι ένας ακόμη πόρος υψηλής ποιότητας για δωρεάν stock photos. Χρησιμοποιήστε τη δεξιά στήλη για να περιηγηθείτε στις κατηγορίες (φύση, αρχιτεκτονική & πόλη κλπ.) ή αναζητήστε εικόνες με βάση το χρώμα. Ιδανικό για εκείνους που επιζητούν την αρμονία στις εικόνες τους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργό το φίλτρο της άδειας χρήσης CC0, προκειμένου να σας εμφανιστούν τέτοιου είδους φωτογραφίες.

 

6. Old Book Illustrations

Σε αυτή την ιστοσελίδα προσφέρεται μια πραγματικά όμορφη συλλογή από εικονογραφήσεις παλιών βιβλίων και εικονογραφημένα γραφικά. Μπορούν να τροποποιηθούν και να διανεμηθούν τόσο για προσωπικούς, όσο και για εμπορικούς σκοπούς. Ιδανική για να προσθέσετε μια vintage πινελιά ή για να αναβιώσετε το βικτοριανό σχεδιασμό.

Διαβάστε τους όρους τους εδώ.

 

7. ISO Republic

Το ISO Republic είναι ένας άλλος δωρεάν διαδικτυακός τόπος για φωτογραφίες, με το motto «δωρεάν και premium φωτογραφίες». Προσφέρει περισσότερες από 500 ελεύθερες φωτογραφίες, μέσω μιας συνεχώς αυξανόμενης βιβλιοθήκης. Όλες οι εικόνες είναι διαθέσιμες τόσο για προσωπική, όσο και για εμπορική χρήση, χωρίς να απαιτείται αναφορά.

Μπορείτε να διαβάσετε τους όρους τους εδώ.

 

8. Public Domain Vectors

Το Public Domain Vectors διαθέτει μια τεράστια συλλογή γραφιστικών που είναι διαθέσιμα για λήψη σε μορφές SVG, AI και EPS. Όλες οι εικόνες είναι εγκεκριμένες βάσει της άδειας CC0.

 

9. 1 Million Free Pictures

Ο συντάκτης του 1 Million Free Pictures είναι και ο αρχικός δημιουργός όλων των φωτογραφιών σε αυτόν τον ιστότοπο. Σε αυτόν, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάση του θέματος, του στυλ, τους σκοπού χρήσης και πολλών άλλων. Λάβετε υπόψη ότι δεν έχουν ληφθεί άδειες για εικόνες που περιέχουν άτομα, έργα τέχνης ή εμπορικά σήματα, επομένως θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στη χρήση τους.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τους όρους τους εδώ.

 

10. Free Stock Photos

Η συλλογή φωτογραφιών και clip-art του Free Stock Photos περιέχει εικόνες τόσο public domain, όσο και με άλλες άδειες, οπότε φροντίστε να ελέγχετε την άδεια κάθε εικόνας.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τις άδειες και τις πολιτικές τους εδώ.

 

11. Jay Mantri

Εμπνευσμένος από το #2, το Unsplash, ο επαγγελματίας φωτογράφος Jay Mantri δημιούργησε τη δική του ιστοσελίδα γεμάτη εκπληκτικές εικόνες και γραφικά από όλο τον κόσμο. Όλα τα δεδομένα μεταφορτώνονται υπό την άδεια CC0.

 

12. Realistic Shots

Το Realistic Shots είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει το όνομά του: μια συλλογή από δωρεάν stock photos, που θυμίζουν στιγμές καθημερινότητας σε υψηλή ανάλυση. Όλες οι εικόνες είναι ελεύθερες για χρήση, ενώ κάθε εβδομάδα προστίθενται επτά καινούργιες. Και εδώ η χρήση γίνεται υπό την άδεια CC0.

 

13. Startup Stock Photos

Public domain εικόνες, σε hi-resolution, οι οποίες όμως επικεντρώνονται σε hip χώρους γραφείων, χαλαρά περιβάλλοντα εργασίας, δημιουργικές ιδέες και φυσικά άφθονη τεχνολογία. Όλες οι εικόνες είναι υπό την άδεια CC0.

 

14. The British Library

Ο λογαριασμός The British Library δημιουργήθηκε στο Flickr πριν από λίγα χρόνια, όταν η βιβλιοθήκη κυκλοφόρησε 1 εκατομμύριο εικόνες σε public domain. Σαρωμένες από τις σελίδες των βιβλίων του 17ου, του 18ου και του 19ου αιώνα, οι εικόνες που φιλοξενούνται στο account είναι θεαματικές. Προορίζονται για κάθε σχεδιαστή που αναζητά μια vintage πινελιά. Κάντε κλικ πάνω στα λευκώματα για εικόνες από τυπογραφικό και διακοσμητικό χαρτί, έως όργανα και ζώα.

 

15. The Public Domain Review

Μια καλά επιμελημένη συλλογή φωτογραφιών, εικονογραφήσεων, τέχνης, ήχου, ταινιών και κειμένων. Ιδρύθηκε το 2011 και είναι μια συνεχώς αυξανόμενη κοινότητα των ανθρώπων που ενδιαφέρονται πραγματικά για την ιστορία. Αναζητήστε τις συλλογές τους ή ανατρέξτε στη μηνιαία Curator’s Choice για να μάθετε τα λιγότερο γνωστά μέρη της ιστορίας.

Δείτε τις τρέχουσες πηγές των εικόνων εδώ.

 

16. Viiintage

Το Viiintage φιλοξενεί χιλιάδες εμπνευσμένες εικόνες από το παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων αφισών τέχνης και διαφημίσεων. Χρησιμοποιήστε τις και δημιουργήστε κάτι εξ ολοκλήρου νέο.

 

17. Public Domain Archive

Tο Public Domain Archive είναι το έργο αγάπης ενός ζευγαριού. Συνθέτει εικόνες υψηλής ποιότητας από ολόκληρο το web σε ένα γιγαντιαίο «αποθετήριο». Η συλλογή περιλαμβάνει τόσο vintage όσο και σύγχρονες εικόνες.

 

18. JÉSHOOTS

Το JÉSHOOTS είναι γεμάτο με δωρεάν stock που τραβήχτηκε από τον Jan Vašek με την άδεια CC0. Οι εικόνες χωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών συσκευών, των πόλεων και της φύσης, για να σας είναι εύκολο να βρείτε ακριβώς αυτό που ψάχνετε.

 

19. DesignerPics.com

Το DesignerPics.com δημιουργήθηκε από τον Ινδό σχεδιαστή Jeshu John, σε μια προσπάθειά του να βρει ποιοτικές, δωρεάν φωτογραφίες. Όλες οι εικόνες έχουν τραβηχτεί από εκείνον και επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για εμπορικό σκοπό.

Μπορείτε να διαβάσετε τους όρους εδώ.

 

20. Pixabay

Το Pixabay απαρτίζεται από μια κοινότητα φωτογράφων, καθένας από τους οποίους έχει ανεβάσει μια τεράστια συλλογή από φωτογραφίες, εικονογραφήσεις και βίντεο υψηλής ποιότητας, στο πλαίσιο της CC0. Μπορείτε να περιηγηθείτε ανάλογα με το φωτογράφο που θέλετε, τον τύπο φωτογραφικής μηχανής και τα “Editor’s Choice”. Επιπλέον, φιλτράρετε ανάλογα με τον προσανατολισμό, την κατηγορία, το μέγεθος και το χρώμα της επιλογής σας.

 

21. Everystockphoto.com

Το Everystockphoto.com είναι μια δωρεάν μηχανή αναζήτησης φωτογραφιών που σας επιτρέπει να φιλτράρετε τις άδειες χρήσης public domain εικόνων. Διαχειρίζεται τις έρευνές της μέσω διάφορων αξιόπιστων ιστότοπων, συμπεριλαμβανομένων των Flickr, NASA, Wikimedia κ.ά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διπλοτσεκάρει την άδεια κάθε φωτογραφίας, κάνοντας κλικ στο εικονίδιο άδειας χρήσης κάτω αριστερά των φωτογραφιών.

 

22. Negative Space

Το Negative Space είναι ένας ακόμη σύγχρονος ιστότοπος υψηλής ποιότητας, που απελευθερώνει όλες τις εικόνες του σε public domain. Μπορείτε να φιλτράρετε ανά κατηγορία, χρώμα και (πολύ πιο ενδιαφέρον) από το copy space – ιδανικό για όταν χρειάζεστε εικόνες για web design!

 

23. Death to Stock

Κάθε εβδομάδα, το Death to Stock στέλνει στους subscribers του θεματικά πακέτα φωτογραφιών για να κατεβάσουν δωρεάν. Οι εικόνες είναι όλες διαθέσιμες για οποιαδήποτε χρήση. Αν ενδιαφέρεστε να στηρίξετε τους φωτογράφους, μπορείτε να εγγραφείτε στην Premium συνδρομή για $ 15/μήνα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τους όρους τους εδώ.

 

24. Space X

Ψάχνετε για δωρεάν φωτογραφίες με εξωπραγματικό χαρακτήρα; Το SpaceX έχει κυκλοφορήσει χιλιάδες φωτογραφίες στο Flickr από τις διαστημικές αποστολές του. Ελεύθερες για κάθε χρήση!

 

25. Foodies Feed

Το Foodies Feed είναι μια δωρεάν συλλογή από εικόνες φαγητού, που δεν θυμίζουν σε τίποτα τη σκληρή, ψεύτικη stock φωτογραφία που έχουμε συνηθίσει. Οι φωτογραφίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα: από baristas και το πίσω μέρος του cooking house έως προσεκτικά διατεταγμένα γεύματα και την παραγωγή τους. Όλες οι εικόνες είναι διαθέσιμες για εμπορική χρήση.

Διαβάστε τους όρους εδώ.

 

26. Fancy Crave

Με δύο νέες εικόνες να προστίθενται καθημερινά στην ολοένα και αυξανόμενη συλλογή δωρεάν φωτογραφιών, το Fancy Crave έχει μια απλή αποστολή: Θέλει να βοηθήσει τους φωτογράφους να ανακαλύψουν και να βοηθήσουν τη δημιουργική κοινότητα που αναζητά την ποιοτική φωτογραφία. Όλες οι φωτογραφίες είναι υψηλής ανάλυσης και είναι επιμελημένες από τον επαγγελματία φωτογράφο, Igor Ovsyannykov. Οι εικόνες δεν υπόκεινται σε περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων βάσει της CC0.

 

27. The Pic Pac

Παρόλο που τα πακέτα φωτογραφιών του Pic Pac δεν διατίθενται δωρεάν, το αντίτιμο που δίνει κανείς είναι της φιλοσοφίας “πληρώστε ό,τι θέλετε”. Έτσι μπορεί κανείς να δώσει στο πακέτο την αξία που εκείνος θέλει. Κάθε Δευτέρα κυκλοφορεί και ένα νέο φωτογραφικό πακέτο θεμάτων, που είναι διαθέσιμο για αγορά. Όλες οι εικόνες είναι μέρος του public domain (CC0).

 

28. Creative Vix

Το Creative Vix προσφέρει μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών για προσωπική και εμπορική χρήση. Όλες οι φωτογραφίες έχουν άδεια χρήσης CC0 (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ). Περιορίζονται μόνο τα αναγνωρίσιμα άτομα, τα οποία δεν μπορούν να παρουσιαστούν σε κακό φως ή με τρόπο που ενδέχεται να θεωρηθεί προσβλητικός.

 

29. Barn Images

Το Barn Images εγκαινιάστηκε από δύο Λετονούς φωτογράφους, με σκοπό να βοηθήσει στον επαναπροσδιορισμό της παραδοσιακής φωτογραφίας. Έτσι λοιπόν, ονόμασαν υπερήφανα τις εικόνες τους ως “non-stock”. Νέες εικόνες public domain προστίθενται κάθε μέρα της εβδομάδας και οτιδήποτε στον ιστότοπο είναι διαθέσιμο για εμπορική χρήση (διαβάστε εδώ σχετικά με την άδειά τους).

 

30. Snapwire Snaps

Το Snapwire είναι μια πλατφόρμα που συνδέει τους φωτογράφους με εταιρείες που χρειάζονται προσαρμοσμένες φωτογραφίες. Προσφέρουν επίσης μια δωρεάν συλλογή φωτογραφιών μέσω του Snapwire Snaps. Κάθε εβδομάδα, προστίθενται επτά νέες φωτογραφίες σε αυτή τη συλλογή με την άδεια CC0.

 

Αν κι εσύ έχεις παρόμοιες καλλιτεχνικές ανησυχίες, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας και να τις δεις να δημοσιεύονται. Κι αν πάλι είσαι ένας δραστήριος δημιουργός, μπορείς άμεσα να γίνεις μέλος της δημιουργικής μας κοινότητας εδώ.

Πηγή: 99designs

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020