Και κάποια στιγμή, από κάπου, τυχαίνει να παρακολουθήσω στο YouTube το βίντεο της καμπάνιας του Chivas Regal. Τίτλος της; Win the Right Way. Όχι ότι συμφωνώ με τον τίτλο, αλλά τέλος πάντων. Προσπερνώ την ένστασή μου ότι δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος και συνεχίζω.

Παίζει το βίντεο και η πρώτη ατάκα μιλάει για μοναξιά στην κορυφή. Ό,τι για να τα καταφέρει κάποιος έχει θυσιάσει τόσα και τόσους που πρακτικά βρίσκεται μόνος του εκεί πάνω. Το “εκεί πάνω” αποδίδεται με τη φωτισμένη ταράτσα ενός κτιρίου που είναι έτοιμη να υποδεχθεί ένα πάρτι. Και η ατάκα ακούγεται από μια μοναχική σκοτεινή φιγούρα που στέκεται μόνη και κοιτάει την υπόλοιπη πόλη. Από το δρόμο ή πιο κάτω ορόφους απέναντι πολυκατοικιών, κόσμος κοιτάει προς τα εκεί. Στο στόχο, στην κορυφή. Ετοιμάζονται γι’ αυτή, έχουν βάλει τα καλά τους. Έτσι νομίζουν πως θα είναι εκεί πάνω, όλα τέλεια. Και τότε, η ερώτηση: “Έτσι είναι στην πραγματικότητα η επιτυχία;”. Και αμέσως η απάντηση: “Πιστεύω πως υπάρχει ένας άλλος τρόπος”.

Και η κίνηση ματ. Όσοι βρίσκονταν κάτω, αρχίζουν να ανεβαίνουν όλοι τους προς την ταράτσα. Η φιγούρα φωτίζεται και δείχνει τον ηθοποιό Javier Bardem να λέει ότι αυτός ο τρόπος ξεκινά με το “εμείς” και όχι με το “εγώ”. “Όταν ανεβαίνεις προς την κορυφή, ανέβα μαζί με άλλους, γιατί όχι;”, συνεχίζει και εγώ σε αυτό το σημείο έχω ήδη νιώσει ταύτιση με τα λεγόμενά του. Υποδέχεται λοιπόν όλο τον κόσμο και η άδεια ταράτσα γεμίζει ζωή. “Δεν έχει σημασία τι λέει ο κόσμος. Όλοι κερδίζουν όταν κερδίζουν με το σωστό τρόπο”.

Και κάπως έτσι ένα χαμόγελο σχηματίστηκε και στο δικό μου πρόσωπο. Δε γινόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του βίντεο να μην έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου τη NEOPERATIVA. Σχεδόν κάθε φορά που με ρωτάνε γιατί είμαι μέλος μιας ομάδας που προσπαθεί να δυναμώσει με το να δυναμώνει την κοινότητα των δημιουργών της, έχω πάντα την ίδια απάντηση. Γιατί αν είναι να καταφέρω κάτι, θέλω να το καταφέρω μαζί με άλλους. Σίγουρα κάθε μέρα κάνω κάτι εγώ, όπως κάνεις κάτι κι εσύ. Αυτά τα δύο μόνα τους έχουν αρκετή σημασία. Μαζί όμως, έχουν μάλλον μεγαλύτερη. Και αυτή τη μεγαλύτερη σημασία προσπαθούμε να ανακαλύψουμε, μαζί!

Ποτέ δεν ξέρεις ποια θα είναι η επόμενη αφορμή για να κάνεις κι εσύ μια σκέψη. Κι αν το θες, είμαι εδώ για να την ακούσω.

Και την αφορμή, και φυσικά τη σκέψη.

Το βίντεο είναι ένα μόνο κομμάτι από τη συνολική καμπάνια της εταιρείας γύρω από το #WinTheRightWay.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020