Τα τελευταία δύο χρόνια η αυτοκινητοβιομηχανία της Volvo δε δημιουργεί μόνο βίντεο-διαφημίσεις. Τολμά να θέσει τα νέα της μοντέλα μέσα σε ολόκληρες ιστορίες. Ιστορίες διαφορετικές και γεμάτες μηνύματα. Η εταιρεία λατρεύει το storytelling στα βίντεο που δημιουργεί και δε φοβάται να δοκιμάσει κάτι νέο κάθε φορά.

Το βίντεο με τίτλο “Embrace the Future” – “Αγκάλιασε το Μέλλον”, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, φαίνεται να είναι το τελευταίο που ακολουθεί τη λογική της μη-γραμμικής αφήγησης. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ροή στις εικόνες και το κείμενο και σίγουρα όσα βλέπουμε δε γίνονται μόνο με γνώμονα το χρόνο. Αυτό δημιουργεί ένα κινηματογραφικό ενδιαφέρον σε κάθε ιστορία που θέλουν να πουν.

Στο βίντεο παρουσιάζεται μια γυναίκα αστροναύτης που ταξιδεύει με τον άντρα της μέχρι το διαστημικό σταθμό. Στη συνέχεια, μέσα από την ιστορία της και την επικοινωνία της με τον άντρα της, παίρνουμε το μήνυμα. “Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι στον κόσμο. Αυτοί που φοβούνται το μέλλον κι αυτοί που το “αγκαλιάζουν”. Το μέλλον είναι γι’ αυτούς που δε φοβούνται.”.

Για να κάνουν όσο πιο ρεαλιστικό γίνεται το αποτέλεσμα, η εταιρεία Grey New York, που ανέλαβε την παραγωγή, συνεργάστηκε με την Catherine “Cady” Coleman. Η Coleman αποτελεί μια βετεράνο αστροναύτη της NASA και ήταν αυτή που είχε συμβουλεύσει και την ηθοποιό Sandra Bullock πριν γυριστεί η ταινία Gravity. Λόγω της πολυετούς εμπειρίας της, η ιστορία, το κείμενο και το μήνυμα είναι ίσως πιο ρεαλιστικά από ποτέ.

Πρωταγωνίστρια: “Ήθελα να πω ότι είναι φυσιολογικό να έχεις οικογένεια και να είσαι και αστροναύτης. Μπορείς να είσαι ο εαυτός σου και να κάνεις και τη δουλειά  που ονειρευόσουν”.

Catherine Coleman: “Βλέπω τα media ως ένα δυνατό όχημα για να δημιουργήσουμε την αλλαγή. Γιατί ένα κορίτσι 9 χρονών να δει ένα πρόγραμμα που αφορά έναν διαστημικό σταθμό και να μη δει κανέναν που να μοιάζει με την ίδια; Ήθελα τα κορίτσια να δουν αυτό το βίντεο και να μπορούν να δουν τον εαυτό τους. Όταν μπορείς να δεις τον εαυτό σου στο παρόν, μπορείς να δεις και τον εαυτό σου στο μέλλον.”

Περνώντας λίγο σε πιο τεχνικά θέματα της καμπάνιας, η Volvo την προώθησε με μικρά βιντεάκια των 15″ δευτερολέπτων. Στα βιντεάκια αυτά ωστόσο, όπως είχε συμβεί και στις περασμένες καμπάνιες αφήνει μόνο υπονοούμενα και δε δίνει κανένα κομμάτι της ιστορίας. Για παράδειγμα σε ένα από αυτά, ο άντρας ενώ οδηγεί, στρέφει το βλέμμα του προς τον ουρανό. Ο τρόπος αυτός δημιουργεί την απαραίτητη αναμονή στο κοινό που περιμένει να δει ολόκληρη την ιστορία για να καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Και νομίζω το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από ικανοποιητικό. Είναι άκρως εμπνευστικό, θα έλεγα.

Και μια μικρή, αλλά όχι ασήμαντη, λεπτομέρεια για το τελευταίο βίντεο. Κάποια στιγμή, στο βίντεο η γυναίκα αναφέρεται στους γονείς της και το πλάνο δείχνει μια κορνίζα. Σε αυτή λοιπόν την κορνίζα, ως γονείς της, απεικονίζεται το ζευγάρι που πρωταγωνιστούσε στο βίντεο “Wedding”, που βγήκε το 2016. Είναι αρκετά σημαντικό και  όμορφο να φαίνεται η συνέχεια σε μια τέτοιου είδους καμπάνια και να μην είναι κάθε βίντεο απόκομμένο, εξυπηρετώντας μόνο διαφημιστικούς σκοπούς.

“Wedding”, “Song of the Open Road” & “Embrace the Future” αποτελούν την τριλογία με την οποία η Volvo μας δείχνει ότι δε φοβάται το μέλλον. Ότι σκέφτεται με βάση αυτό και θέλει κι εμείς να προσμένουμε μαζί της όλα αυτά που έχει να φέρει.

Φυσικά, για τη δημιουργία μιας τέτοιας καμπάνιας, δε δούλεψαν λίγοι άνθρωποι. Η δημιουργικότητα και οι ιδέες απαιτούν και τους κατάλληλους συνεργάτες και την κατάλληλη ομάδα προκειμένου να γίνουν πράξη και να πετύχουν τους σκοπούς της. Εμείς στη neoperativa πάντως, αυτό πιστεύουμε και πρεσβεύουμε σε κάθε μας project. Γι’ αυτό καλό είναι να αναφέρουμε και όσους κρύβονται πίσω από τη συγκεκριμένη δουλειά.

Είστε έτοιμοι για το μέλλον;

CREDITS
Client: Volvo
Campaign: “Embrace the Future”

Agency: Grey New York
Chief Creative Officer: John Patroulis
Executive Creative Director: Matthew O’Rourke
Art Director:Mike Lubrano & Neil MacLean
Copywriter: Chris Hanrahan
Speechwriter: Marissa Milisic
Astronaut: “Cady” Coleman
EVP, Account Director: Janique Helson
VP, Account Director Dario Cosmelli

Production: Townhouse
Townhouse Head of Integrated Production: James McPherson
Townhouse Exec. Producer: Alison Horn
Townhouse Integrated VP Producer: Angela Ong
Townhouse Intregrated Print Producer: Sarah Guidotti
Townhouse Music Producer: Ben Dorenfeld
Production Company (location): Biscuit
Director: Dan DiFelice
Director of Photography: Jeff Cronenweth
Editors: Micah Scarpelli and Alvaro Del Val, Uppercut NYC
Music/Sound Design: Keith Reynaud, Heard City

Πηγή: AdWeek

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020