Σίγουρα έχεις τραγουδήσει το τραγούδι που θα ακούσεις σε λίγο. Σίγουρα το έχεις δει σε κάποιο meme. Σίγουρα κι εσύ κάποια στιγμή έχεις ταυτιστεί με τους στίχους και έχεις σε έχει κάνει να νιώσεις καλύτερα το άκουσμα του. Λέω “κι εσύ” γιατί στη συγκεκριμένη διαφήμιση, που ακούει στο όνομα “Quit”, είναι αρκετοί αυτοί που συνδέονται με τα λόγια. Πρόκειται για μια καμπάνια κατά του καπνίσματος από την κρατική υπηρεσία υγείας της Ιρλανδίας. Το τραγούδι στο οποίο αναφέρομαι δεν είναι άλλο από το τραγούδι “I Will Survive” της Gloria Gaynor. Είχα δίκιο λοιπόν παραπάνω, έτσι;

Τι κι αν το τραγούδι δημιουργήθηκε το 1978; Αυτό δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί πρόβλημα με το τραγούδι να είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα τραγούδια παγκοσμίως. Η HSE λοιπόν δημιούργησε μια διαφήμιση στην οποία οι συμμετέχοντες φαίνεται να τραγουδούν το κομμάτι. Η καμπάνια αποτελεί έμπνευση της BBDO Dublin και παραγωγή της εταιρείας 2AM Films, που έχει έδρα το Λονδίνο. Αυτή τη φορά τα λόγια συνδέονται με το κάπνισμα, την αναγνώριση ότι τους κάνει κακό και τον αγώνα τους να ξεφύγουν από αυτό. Η διαφήμιση μάλιστα είναι τόσο πετυχημένη και έξυπνη που από την Ιρλανδία, θα περάσει τα σύνορα και τον Ατλαντικό και θα παίξει στη Νέα Υόρκη.

Όπως λέει και το τραγούδι, “θα επιβιώσω”. Η σχέση ενός καπνιστή με το τσιγάρο παρομοιάζεται με μια ανθρώπινη και ανθυγιεινή σχέση. Κάποιοι μόλις καταλαβαίνουν την αλήθεια και κάποιοι είναι ήδη έτοιμοι να ξεκινήσουν τον αγώνα. Το σίγουρο είναι ότι πιστεύουν ότι μπορούν να το κάνουν.

Στην Ιρλανδία το ποσοστό των καπνιζόντων έχει πέσει από το 27% στο 22% από το 2007. Το ποσοστό του πληθυσμού που γενικά είναι πια πρώην καπνιστές είναι περίπου στο 27%. Οπότε, όπως φαίνεται και στο τέλος του βίντεο, είναι πλέον πιο πολλοί αυτοί που έχουν κάνει τον αγώνα να το σταματήσουν και τα έχουν καταφέρει, από αυτούς που καπνίζουν ακόμα στην Ιρλανδία.

Όσον αφορά το ότι η καμπάνια ξεπέρασε τα σύνορα και τον Ατλαντικό, σίγουρα δεν είναι κάτι πρωτάκουστο. Αλλά είναι πάντα κάτι ωραίο να συμβαίνει. Άλλες χώρες να υιοθετούν μια έξυπνη και δημιουργική κίνηση, ακόμα και αν δεν είναι δικό τους δημιούργημα. Μάλιστα σε περιπτώσεις υγείας ή κοινωνικών θεμάτων, αυτό γίνεται χωρίς καν επιπλέον χρέωση. Ιδέες ανταλλάσσονται, συμβουλές επίσης κι έτσι η δημιουργικότητα κερδίζει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πώς σου φάνηκε αυτή η εκδοχή του “I Will Survive”;

CREDITS
Advertiser: HSE “Quit”
Title: “I Will Survive”
Agency: BBDO Dublin
Creative Director: Des Kavanagh
Copywriter: Dillon Elliott
Art Director: Clayton Homer
Account Team: Dave McGloughlin, Vivienne Lawlor
Production Company: 2AM London
Film Director: Steve Cope
Production Company Producer: Chris Cable
Agency Producer: Andrew Counihan

Καμπάνιες σαν και αυτή απο μεγάλες εταιρείες, μας δίνουν έμπνευση να σκεφτούμε έξω από τα συνηθισμένα και να προτείνουμε νέες προσεγγίσεις. Αν λοιπόν θέλεις να προωθήσεις ένα προϊόν ή μια υπηρεσία σου με δημιουργικό τρόπο, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας. Στη neoperativa αγαπάμε το πρωτότυπο και αυθεντικό περιεχόμενο.

h/t: AdWeek

 

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020