Σου έχει τύχει να πέσεις πάνω σε κάποιον επειδή κοιτούσες το κινητό σου; Σου έχει τύχει να σου μιλάνε και να μην ακούς ουσιαστικά τίποτα γιατί η προσοχή σου είναι στο smartphone; Έχεις σκεφτεί πόσο ισορροπείς τη ζωή και το χρόνο που αφιερώνεις σε αυτό; Έχεις σκεφτεί τι χάνεις; Κι αν δεν το έχεις κάνει ως τώρα, η Motorola δημιούργησε μια σειρά από μικρά βίντεο για να στο θυμίσουν.

“Περνάμε 4 ώρες συνολικά κάθε μέρα κοιτάζοντας το κινητό μας”. Η συσκευή αυτή έχει γίνει τόσο απαραίτητη, που η νέοι πιστεύουν ότι δε θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς αυτή. Βρίσκεται συνέχεια δίπλα μας σε απόσταση κοντινή για να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ασχοληθούμε με αυτό. Όσο συμβαίνει αυτό, τόσο λιγότερο χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλό μας. Κι εκεί που λες “μισό λεπτό θα κάνω, να απαντήσω σε ένα μήνυμα μόνο!”, τελικά πόσο χρόνο αφιερώνεις; Πολλές φορές το συζητάμε και το κοροϊδεύουμε στις παρέες μας, αλλά είναι μεγάλη αλήθεια. Χάνουμε εμπειρίες ζωής επειδή νομίζουμε ότι μόνο μέσω των Social Media θα φανεί ότι τις έχουμε ζήσει. Και στην τελική, μήπως σιγά σιγά μετατρεπόμαστε σε κάποιου είδους ζόμπι;

“Real People” – “Αληθινοί Άνθρωποι” και η Motorola αστειεύεται ακόμα και στον τίτλο. Για το παραπάνω πείραμα δημιουργήθηκαν δύο κούκλες που μοιάζουν πολύ με πραγματικούς ανθρώπους. Ύστερα, τοποθετήθηκαν σε πολυσύχναστα σημεία της Νέας Υόρκης, όπως στις σκάλες του μετρό, στη μέση ενός πάρκου ή στην ουρά ενός περίπτερου για hot-dog. Οι αληθινοί άνθρωποι λοιπόν δεν αργούν να παραξενευτούν και να τις πλησιάσουν. Κοιτάνε εκεί που κοιτούν και οι κούκλες, δηλαδή στο κινητό, και διαβάζουν μια ερώτηση. “Πόσες φορές την ημέρα το κοιτάς αυτό;”, και ύστερα η προτροπή. Ξανασκέψου την ισορροπία ανάμεσα σε κινητό και ζωή. #phonelifebalance

“Real People. Real vacations” – “Αληθινοί άνθρωποι. Αληθινές διακοπές”. Το δεύτερο βίντεο της καμπάνιας είναι ακόμα πιο χαρακτηριστικό. Πραγματικοί άνθρωποι ταξιδεύουν στον κόσμο, βρίσκονται μπροστά από διάσημα αξιοθέατα κι όμως προσέχουν το κινητό τους. Αφιερώνουν ίσως μερικά δευτερόλεπτα που όντως βιώνουν τη στιγμή και μετά επικεντρώνονται αρκετή ώρα στο πώς θα φανεί ακόμα καλύτερο στους ακόλουθούς τους. Και κάπως έτσι χάνουμε τη μαγεία της πραγαμτικής στιγμής. Των αληθινών αυτών λόγων για τους οποίους κάνουμε αυτά τα ταξίδια.

Πόσο εθισμένοι είμαστε πια; Μήπως έχουμε ξεχάσει ότι τα smartphones είναι εργαλεία για να μας βοηθούν στη ζωή, αλλά δεν είναι η ίδια η ζωή μας; Κι όπως κάθε εθισμός, τι κακό μπορεί να μας προκαλέσει όσο συνεχίζουμε να ενδίδουμε χωρίς έλεγχο. Η Ogilvy & Mother, η εταιρεία πίσω από αυτή την καμπάνια, ίσως θίγει πολλά ερωτήματα με τη δημιουργία αυτών των βίντεο για τη Motorola. Ερωτήματα σημαντικά, που ο καθένας μας πιστεύω ότι πρέπει να βρει χρόνο να απαντήσει για τον εαυτό του.

Ίσως τότε αποκτήσουμε #phonelifebalance.

h/t: AdWeek

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020