Μπορεί ο τίτλος  να σου φαίνεται περίεργος. Μπορεί ακόμα και να απορείς για ποιο λόγο κάποιος θα ήθελε να χρησιμοποιήσει την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) για κάτι τέτοιο. Ίσως πάλι να σου κέντρισε αρκετά το ενδιαφέρον και να θες να μάθεις παραπάνω. Μιλάμε λοιπόν για μια έντονη και διαφορετική εμπειρία που δημιουργήθηκε για το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού (ICRC).

Φαντάσου αυτό: Είσαι σε ένα παιδικό δωμάτιο γεμάτο φως και χρώματα. Ξαφνικά, το σκηνικό σκοτεινιάζει και ο πόλεμος χτυπάει την πόλη, το σπίτι, τα πάντα. Κι αυτό το παιδικό δωμάτιο δεν είναι πια ποτέ το ίδιο. Το γαλλικό agency που δημιούργησε αυτό το ξεχωριστό project, ακούει στο όνομα Nedd. Λέω ξεχωριστό γιατί αν και έχουμε ξαναδεί AR και VR τεχνολογια να χρησιμοποιείται για παρόμοια θέματα, κανείς δεν είχε παρόμοια προσέγγιση. Συνήθως το περιεχόμενο που παράγεται προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό βάζοντάς το στο πεδίο της μάχης. Στρατιώτες, όπλα και καταστροφή. Σε αυτό το project δε συμβαίνει ακριβώς αυτό. Δες και θα καταλάβεις.

Είσαι σε ένα παιδικό δωμάτιο ενός κοριτσιού, αλλά ποτέ δε βλέπεις το ίδιο το κορίτσι. Είναι σα να είσαι εσύ στη θέση του. Και δε φεύγεις ποτέ απο αυτό το δωμάτιο. Βιώνεις τα πάντα μέσα από αυτό το δωμάτιο. Η ειρήνη γίνεται πολεμος και η ασφάλεια του δωματίου σου δεν είναι πια δεδομένη. Και ο χρόνος περνά και το δωμάτιο, που ακόμα αποτελεί καταφύγιο, δε θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν. Με τον τρόπο αυτό η Nedd και το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού δε θέλουν απλά να σου δείξουν την κατάσταση. Δε θέλουν να νομίζεις ότι δε μπορείς να κάνεις κάτι για να αλλάξεις καταστάσεις σαν κι αυτοί. Κοινωνικοί οργανισμοί και ομάδες που βρίσκονται σε τέτοια σημεία αντιμετωπίζουν συχνά καταστάσεις σαν και αυτές. Υποστηρίζοντας λοιπόν δομές σαν και αυτές, βοηθάς σε λιγότερα παρόμοια περιστατικά.

Η AR εμπειρία είναι αρκετά συναισθηματικά δυνατή για να αγγίξει το κοινό. Και το καλό είναι ότι προσεγγίζει άμεσα και το νέο κόσμο με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Θεωρώ πολύ θετικό τέτοιες προσπάθειες να γίνονται με σύγχρονο τρόπο και να ευαισθητοποιούν και κοινό που δύσκολα προσέγγιζαν ως τώρα.

Η καμπάνια ονομάζεται “Enter the Room” και είναι διαθέσιμη δωρεάν στο AppStore για iPhone 6s και μετά. Αν θες λοιπόν να ζήσεις όλη την AR εμπειρία που δημιούργησαν για το σκοπό αυτό, δεν έχεις παρά να μπεις στο AppStore σου. Γιατί εδώ έχουμε πει μόνο λίγα πράγματα. Ζώντας τη, θα καταλάβεις ότι πρέπει να αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον και τα αντικείμενα. Μόνο έτσι θα καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει με το πέρασμα του χρόνου σε ένα τέτοιο δωμάτιο.

Θα μπεις λοιπόν στο δωμάτιο;

CREDITS
Client: ICRC (International Committee of the Red Cross)
Brand Management: Ariel Rubin, Christopher Nicholas

Agency: Nedd
Creative Directors: Vincent Vella, Bruno Samper
Art Directors: Siegfried Rouanet, Amélie Carbon
Copywriters: Vincent Vella, Marylin Beaulieu, Margaux Milesi
Lead Developer: Bastien Merindol

h/t: AdWeek

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020