“Οι στοές είναι η πιο κρυφή πτυχή των μεγάλων πόλεων, ένας λαβύρινθος στο παρασκήνιο γεμάτος ιστορίες, κάποιοι τον αποκαλούν ασυνείδητο της πόλης.”

Τη Νατάσσα Παππά τη γνώρισα στο Ρομάντσο τη μέρα της μετακόμισης στο νέο της γραφείο (βρίσκεται στο 401). Ένα κορίτσι εκ πρώτης όψεως συνεσταλμένο και γλυκό, που μου συστήθηκε ως γραφίστρια. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Αυτό είναι η αφετηρία της. Έτσι δημιούργησε ένα βιβλίο – οδηγό για τις στοές του κέντρου της Αθήνας. Στο «Εντός Στοάς» μην περιμένεις κείμενο – είπαμε είναι γραφίστρια! Θα βρεις όμως σε χάρτη απλά και με κόκκινο χρώμα τις στοές στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Εξελίσσοντας την ιδέα του βιβλίου, διοργανώνει ξεναγήσεις που δε θα βρεις πουθενά αλλού. Ξεναγήσεις με το όνομα “Athens Walkthrough” στις οποίες τα βλέπεις κυριολεκτικά όλα! 20 στοές, η καθεμιά διαφορετική, με μαγαζιά που σίγουρα θα ξαναπάς, τώρα που θα τα μάθεις! Δεν είναι όμως μόνο αυτό – ξαναλέω. Η Νατάσσα λατρεύει το hula hoop (να ‘ναι καλά η Δέσποινα από το 207). Δεν περιορίζεται στο γραφείο της αλλά  “hoopάρει” σε όλους τους χώρους του Ρομάντσο.
DSC_9861DSC_9866

Πήγα λοιπόν στην πρώτη επίσημη ξενάγηση που ξεκινάει από το Ρομάντσο, φυσικά. Μας είπε ότι δε θα μας πει πολλές ιστορικές λεπτομέρειες, αλλά γραφιστικές που αφορούν κυρίως τις πινακίδες και τις επιγραφές που κυριαρχούν στις στοές. Κι έτσι έκανε. Έκανε όμως και κάτι άλλο. Ζήτησε από ανθρώπους που στεγάζονται επαγγελματικά ακόμα στις στοές, να μας πουν για τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις τους. Αυτό και αν είναι ιστορία! Η καλύτερη στιγμή της ξενάγησης βέβαια ήταν όταν με έναν ακόμα περιηγητή (το Γιάννη από το 206) φωτογραφίσαμε ένα σκονισμένο και σκοτεινό μαγαζί με δίσκους μουσικής σε βινύλιο. “Θάνο! Είναι ένας άνθρωπος μέσα!”. Κι όντως στο βάθος του μαγαζιού, ένας άνθρωπος που ξεχώριζε μόνο από το φως της οθόνης του υπολογιστή μπροστά του. Μια αίσθηση ανακάλυψης θησαυρού, πιστεύω, κυρίεψε και τους δυο μας.
DSC_9930DSC_0028

Τρεις ώρες ξενάγηση και ούτε που κατάλαβα πως πέρασαν. Η κάμερα ή απλά το κινητό σας κρίνονται απαραίτητα για αυτή την εμπειρία. Με hashtag #AthensWalkthrough θα έχετε πολύ υλικό για τα Social Media. Αν θέλετε να λέτε ότι σας αρέσει το κέντρο της Αθήνας, πρώτα πρέπει να το ζήσετε κι έτσι!

DSC_0013 DSC_9958

Η Νατάσσα θα συνεχίσει τις ξεναγήσεις από 28 Αυγούστου 2015 και μετά.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ:
https://www.facebook.com/athenswalkthrough
http://www.natassapappa.com/

Φωτογραφίες άρθρου: Θάνος Καπράνος

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020