Το Apple WorldWide Developers Conference (WWDC) είναι ένα πολυαναμενόμενο γενικά συνέδριο. Τραβά την προσοχή όχι μόνο προγραμματιστών αλλά και όλου του κόσμου που θέλει να μάθει πώς εξελίσσεται ο τεχνολογικός κολοσσός. Στις αρχές Ιουνίου λοιπόν που πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, εντύπωση έκανε το εισαγωγικό βίντεο. Με τίτλο “APPocalypse”, παρουσίασε έναν κόσμο χωρίς τις εφαρμογές (apps) και πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολική καταστροφή.

Ο λόγος που το σχολιάζω σήμερα είναι γιατί το βίντεο αυτό βρίσκεται στις 10 καλύτερες διαφημίσεις του Ιουνίου. Και γιατί συζητήθηκε αρκετά, χωρίς να εννοώ μόνο με θετικά σχόλια.

Ένας νέος υπάλληλος της εταιρείας, για να “στήσει” το νέο του γραφείο όπως θέλει, αποσυνδέει μια πρίζα. Δεν καταλαβαίνει ωστόσο ότι έτσι “έριξε” τους servers της εταιρείας και ο κόσμος των εφαρμογών καταρρέει. Όχι πια χάρτες, παιχνίδια, εφαρμογές ζευγαρώματος, social media. Μαζί με τον κόσμο των εφαρμογών λοιπόν καταρρέει και ο ανθρώπινος κόσμος, γυρνώντας σε περιόδους που τα apps δεν υπήρχαν στις ζωές μας. Κι έτσι έρχεται η Appocalypse. Οι selfies τυπώνονται κανονικά, η μουσική γυρνάει στα CDs και γενικά το ρολόι του χρόνου δείχνει το παρελθόν. Για να μη γίνει όμως αυτό ποτέ, το βίντεο περνά ένα μήνυμα. Με την ατάκα “Keep making apps”, που απευθύνεται στους προγραμματιστές, τους καλωσορίζει στο συνέδριο. Δες το!

Είπα όμως παραπάνω ότι το βίντεο δε σχολιάστηκε μόνο θετικά. Αρκετοί ήταν αυτοί που κατηγόρησαν την εταιρεία ότι κάνει πλάκα με σοβαρά θέματα, όπως η καταστροφή του κόσμου, ενώ όντως συμβαίνουν στον κόσμο καταστροφικά γεγονότα.

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε απλά ένα βίντεο με την πραγματικότητα. Το βίντεο δημιουργήθηκε για συγκεκριμένο σκοπό, θέλοντας να περάσει συγκεκριμένα μηνύματα. Έγινε με πολλή προσοχή και σεβασμό και ενώ θα μπορούσε να έχει ξεπεράσει τα όρια, θεωρώ ότι δεν το έκανε. Ακόμα και το όνομα Appocalypse που τονίζει το θέμα των εφαρμογών, είναι ένα έξυπνο λογοπαίγνιο.

Φαντάζεσαι έναν κόσμο χωρίς τις εφαρμογές;

HT: Tech Crunch

One Comment

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020