Δε στο κρύβω, ταυτίστηκα λίγο. Το μικρού μήκους animation βίντεο με τίτλο “Alike” δείχνει έντονα και παραστατικά πως η κοινωνία αφήνει στην άκρη τη δημιουργικότητα. “Alike” σημαίνει ομοίως ή όμοιος. Στο βίντεο προταγωνιστούν ο πατέρας, Copi και ο γιος, Paste. Το κεντρικό θέμα είναι ότι ο μπαμπάς θέλει να δείξει στο γιο το σωστό δρόμο για να μεγαλώσει. Να μάθει δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που έμαθε κι εκείνος. Και να γίνει όμοιός τους. Τι γίνεται όμως όταν στην πορεία αμφισβητείς αν είναι αυτός ο σωστός δρόμος;

Πολλές φορές γίνεται θέμα συζήτησης το πως μεγαλώνουμε με συγκεκριμένες μεθόδους και βήματα, με “πρέπει” και με “μη”. Η εξέλιξη όμως αν παρατηρήσουμε καλά, έρχεται όταν τα αμφισβητούμε, όταν θέλουμε να βρούμε έναν άλλο δρόμο για να φτάσουμε στο στόχο μας. Το δρόμο που μέσα μας είναι ο σωστός. Κι ας μη θεωρείται σωστός από τους άλλους.

Στα λίγα αυτά λεπτά του βίντεο όλα τα “πρέπει” είναι άχρωμα και όλα τα “θέλω” έχουν ζωντανά χρώματα και συνοδεύονται από μελωδία. Και οι δύο χαρακτήρες όταν είναι χαρούμενοι είναι γεμάτοι χρώμα. Ο μικρός Paste όταν δημιουργεί και ο μεγάλος Copi όταν βλέπει το γιο του χαρούμενο. Τι γίνεται όμως όταν τα πρέπει που επιβάλλει η κοινωνία, δεν επιτρέπουν στο μικρό να μένει χαρούμενος; Τότε δεν είναι ούτε κι ο μπαμπάς. Έρχεται λοιπόν η στιγμή που είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να γίνει. Να υπάρξει μια ισορροπία στα “πρέπει” και τα “θέλω” έτσι ώστε το χρώμα να μη φεύγει ποτέ. Δε θα πω άλλα για να δεις την ταινία και να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα.

Το Alike είναι μια μικρού μήκους ταινία animation από τους Daniel Martinez Lara και Rafa Cano Méndez. Προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2015 και έχει συλλέξει 69 βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις δημιουργούς να χρησιμοποιούν την τέχνη τους για να περάσουν δυνατά μηνύματα με όμορφο τρόπο.

Η δημιουργικότητα δεν έχει όρια.

Αν κι εσύ έχεις παρόμοιες καλλιτεχνικές ανησυχίες, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας και να τις δεις να δημοσιεύονται. Κι αν πάλι είσαι ένας δραστήριος δημιουργός, μπορείς άμεσα να γίνεις μέλος της δημιουργικής μας κοινότητας εδώ.

HT: Vantage

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020