Η τελευταία καμπάνια της Adobe φέρει τον τίτλο “The Hidden Treasures of Creativity” και όχι άδικα. Μέσω αυτής, οι καλλιτεχνικές τεχνοτροπίες του Edvard Munch «ζωντανεύουν» ξανά, χάρη σε ένα ψηφιακό αντίγραφο, που διατίθεται στο Creative Cloud.

Χάρη σε μια σημαντική συνεργασία με το Munch Museum του Όσλο, η Adobe δίνει μια νέα, ψηφιακή «ζωή» σε επτά πρωτότυπα πινέλα, που ανήκουν στο Νορβηγό ζωγράφο. Τα πινέλα απαθανατίστηκαν από κάμερες υψηλής ανάλυσης και στη συνέχεια ανασυντάχθηκαν σε 3D. Οι ειδικοί του μουσείου μελέτησαν και ανέλυσαν όλα τα χαρακτηριστικά τους (σχήμα, απόδοση, ευελιξία) καθώς και το στυλ και την τεχνική του Munch. Αυτά τα δεδομένα συνέλεξε ο Kyle T. Webster και αναδημιούργησε ψηφιακά 7 πανομοιότυπα με τα πινέλα brushes στο Photoshop.

Σχετικά με τη λεπτομέρεια των brushes, ο Senior Director της καμπάνιας, Simon Morris, εξηγεί: «Τα brushes του Munch θα είναι πραγματικά ένα κορυφαίο ψηφιακό επίτευγμα. Αξιοποιώντας αυτές τις προηγμένες λειτουργίες του Photoshop, οι χρήστες μπορούν να ασκήσουν διαφορετικές τεχνικές. Να δουλέψουν, για παράδειγμα, σε ελαιογραφίες, να ανακατέψουν τα χρώματα και να προσαρμόσουν πόση μπογιά θέλουν να χρησιμοποιήσουν. Ακριβώς όπως ζωγραφίζει κανείς στην πραγματική ζωή».

Αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα θέτει την Adobe σε μια θέση για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ σωματικής και ψηφιακής εμπειρίας. Από τις 20 έως τις 22 Ιουνίου, οργάνωσε μια σειρά Live Stream, με σκοπό να βοηθήσει αρχάριους και έμπειρους χρήστες να ζωγραφίσουν σαν masters. Αυτή ήταν μια ευκαιρία για τους ειδικούς της ψηφιακής τέχνης, να μοιραστούν συμβουλές και κόλπα αλλά και να εμπνεύσουν τους χρήστες του Photoshop και του Illustrator.

Για να συνεχίσει να εμπνέει μια νέα γενιά καλλιτεχνών, η Adobe διοργανώνει επίσης έναν διαγωνισμό για το πιο διάσημο έργο του Munch, “The Scream”. Μεταξύ του 1893 και του 1910, ο εξπρεσιονιστής ζωγράφος δημιούργησε τέσσερις εκδοχές του διάσημου πίνακα. Σήμερα, η Adobe προσκαλεί όλο τον κόσμο να δημιουργήσει τη δική του εκδοχή του έργου “The 5th Scream”, χρησιμοποιώντας τα ψηφιακά brushes. Η κριτική επιτροπή θα επιλέξει το νικητή, ο οποίος θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να δει το έργο τέχνης του κρεμασμένο στο μουσείο Munch αλλά και να κερδίσει ένα χρηματικό έπαθλο ύψους 6.000 €.

Μάλιστα ο καλλιτέχνης Bastien Grivet πρότεινε το δικό του “The Scream”, αλλάζοντας τόσο την άποψη, όσο και τη θέση του χαρακτήρα, δημιουργώντας μια εκπληκτική ερμηνεία του αριστουργηματικού έργου. Χάρη σε αυτή την εμπειρία, μπορεί πια να δώσει συμβουλές στους διαγωνιζόμενους: «Μην σκεφτείτε το πολιτισμικό βάρος της πρόκλησης. Μάθετε όσα μπορείτε για τον Munch και την τεχνοτροπία του. Και περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αναδημιουργήστε τον πίνακα με τον δικό σας τρόπο, για τον εαυτό σας, πριν από οποιονδήποτε άλλο».

Μέσω αυτής της μοναδικής και δημιουργικής καμπάνιας, η Adobe φέρνει στη ζωή τα εργαλεία του παρελθόντος και εμπνέει τους καλλιτέχνες του σήμερα και του αύριο. Ελπίζουμε αυτό το εγχείρημα να δώσει το έναυσμα και για άλλες τέτοιες καμπάνιες, ιστορικού και εικαστικού ενδιαφέροντος.

Αν κι εσύ έχεις παρόμοιες καλλιτεχνικές ανησυχίες, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας και να τις δεις να δημοσιεύονται. Κι αν πάλι είσαι ένας δραστήριος δημιουργός, μπορείς άμεσα να γίνεις μέλος της δημιουργικής μας κοινότητας εδώ.

H/T: Adobe

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020