Κάπου πήρε το μάτι μου τη νέα καμπάνια της Nike που έχει τίτλο “Time is Precious”. Ώπα, λέω, ενδιαφέρον θα ‘ναι αυτό. Και όντως είναι. Τα βίντεο από τα οποία αποτελείται η καμπάνια δεν έχουν συναισθηματισμούς και ανθρώπους που τρέχουν. Είναι μικρά, γρήγορα, απλά και έξυπνα. Το θέμα είναι ότι εμένα με εκνεύρισαν και λίγο όταν τα είδα όλα μαζεμένα. Και κάπως έτσι μετέφερα το θέμα και στο Βασίλη. Ως κάτι καλό, αλλά λίγο εκνευριστικό. Ωστόσο, ο Βασίλης, έχει άλλη άποψη. Κι έτσι είπαμε να γράψουμε ένα συλλογικό άρθρο, για να διαβάσεις κι εσύ και τις απόψεις και των δυο μας. Και ως επιμελητής του άρθρου, θα μείνω όσο πιο αντικειμενικός μπορώ. Πίστεψέ με.

Μερικά βασικά στοιχεία. Η καμπάνια είχε ως αφορμή μια πρόσφατη έρευνα (πηγή Nielsen) που δείχνει ότι οι Αμερικάνοι περνούν πάνω από 10 ώρες μπροστά από κάποια οθόνη. Με διάθεση αυτές οι ώρες να αυξηθούν στο μέλλον και όχι να περιοριστούν. Έτσι τα βίντεο προσπαθούν να συγκεντρώσουν την πληροφορία που συλλέγουμε καθημερινά σε μικρά αποσπάσματα. Πληροφορία που, αν το σκεφτείς, πολλές φορές είναι σχετικά “άχρηστη”. Άσε λοιπόν στην άκρη την οθόνη και κάνε κάτι άλλο, τρέξε!

Θάνος
Γιατί λοιπόν εμένα με εκνεύρισαν λίγο. Κάθε βίντεο είναι σα να χτυπάει ένα ξυπνητήρι που σε αφυπνίζει από μια κατάσταση που πρέπει να ξεφύγεις. Που σημαίνει ότι έχει ένα σχετικά εκνευριστικό ρυθμό και στο τέλος κλείνει με τον κλασικό ήχο που τρυπάει τ’ αυτιά. Όσο κι αν καταλαβαίνω τη σημασιολογία, δεν άντεξα! Είχα ενδιαφέρον να δω το περιεχόμενο όλων των βίντεο, αλλά αυτός ο ήχος με έκανε να μη θέλω. Οπότε, για μένα, δεν ξέρω αν η καμπάνια καταφέρνει το στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Βασίλης
Δεν έχω ιδέα τι έχει γράψει ο Καπράνος μέχρι τώρα… αλλά εγώ έχω να πω ένα. Μου άρεσε πολύ. Και θα προχωρήσω αμέσως στην επιχειρηματολογία μου. Πρόκειται για μια καμπάνια η οποία στοχεύει στην απεξάρτηση μας από την πολύωρη χρήση κινητών, tablet, υπολογιστών. Μια καμπάνια που έπειτα μας προτρέπει να γυμναστούμε και να τρέξουμε. Πως το κάνει αυτό; Με το να μας τονίσει πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος, αλλα και αυτά που χάνουμε, όταν ασχολούμαστε με ανούσια θέματα. Πως το καταφέρνει αυτό; Με μια πολύ γρήγορη και κοφτή, αλλά ουσιώδη, αφήγηση και την παράθεση σημαντικών λέξεων, με ταχύτητα που σε αγχώνει. Και εκεί ακριβώς κρύβεται η επιτυχία κατά τη γνώμη μου. Στο στρες, στο άγχος και στην ένταση που σου προκαλεί.

Εκεί εγώ κατάλαβα, ότι έχει δίκιο. Όντως ξοδεύω πολύ χρόνο μπροστά από μια οθόνη, όντως θα μπορούσα να αξιοποίησω το χρόνο αυτό για κάτι πιο σημαντικό. Τώρα αυτό δεν ξέρω αν θα είναι το τρέξιμο ή η γυμναστική (ψέματα λέω, ξέρω. Δε θα είναι!), αλλά σίγουρα κατάφερε να με αφυπνίσει και να μου δώσει τροφή για σκέψη! Και τώρα που συμφωνείτε όλοι μαζί μου και όχι με το Θάνο… μπορείτε να κλείσετε τις οθόνες σας και να πάτε για τρέξιμο ή για σουβλάκια με φίλους (τυχαίο παράδειγμα).

Επίλογος
Επειδή εγώ λοιπόν επιμελούμαι το άρθρο, έχω και την τελευταία λέξη. Όσο κι αν σου φανεί παράξενο, θα συμφωνήσω με το κλείσιμο του Βασίλη (ειδικά με το “τυχαίο παράδειγμα”!). Αλλά ταυτόχρονα, επειδή μπορώ, θα σε προσκαλέσω να δεις όλα τα παρακάτω βίντεο της καμπάνιας για να σχηματίσεις κι εσύ τη δική σου γνώμη. Και θα χαρώ να τη διαβάσω σε κάποιο σχόλιο παρακάτω. Ννννττττττρρρρρριιιιιιιιιιιιιιιιιινννννν!

HT: WeRSM

Καμπάνιες σαν κι αυτή από μεγάλες εταιρείες μας κάνουν να σκεφτούμε έξω από τα συνηθισμένα. Να έχουμε μια πιο δημιουργική προσέγγιση σε κάθε δικό μας project που αναλαμβάνουμε. Γιατί εδώ στη neoperativa αγαπάμε το πρωτότυπο, δημιουργικό και αυθεντικό περιεχόμενο. Οπότε, αν χρειάζεσαι κάτι τέτοιο για το δικό σου brand, στείλε μας μήνυμα.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020