Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τη στιγμή που το Facebook μας σύστησε το Messenger. Δύο χρόνια από όταν μας ανάγκασε να μεταφέρουμε τα μηνύματα μας εκεί. Στην αρχή ήταν μόνο τα μηνύματα. Τίποτα άλλο. Καμία νέα δυνατότητα. Κι αυτό φυσικά μας έσπαγε τα νεύρα. Σωστά;
Περισσότερη σημασία έδινε ο κολοσσός στο WhatsApp που είχε αγοράσει παρά στο Messenger. Ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν στην αρχή. Από τα μέσα του 2014 όμως αυτό άρχισε να αλλάζει. Ήταν τότε που ανέλαβε τα ηνία της εφαρμογής ο David Marcus και άρχιζε να χτίζει πάνω στην εφαρμογή. Να χτίζει νέες εφαρμογές, δυνατότητες, καινοτομίες. Μια από αυτές είναι και οι “μυστικές συνομιλίες” που θα ξεκινήσει να προσφέρει η εφαρμογή. Κρυπτογάφηση μηνυμάτων και από τις δύο πλευρές. Αυτό σημαίνει ότι τα μηνύματα θα διαβάζονται μόνο από τις δύο κινητές συσκευές που συνομιλούν. Μια δυνατότητα που οι υπεύθυνοι ευελπιστούν να τους οδηγήσει σε νέες αγορές και κοινά.
Δεν έχουν να φοβηθούν κάτι άλλωστε. “Το γεγονός ότι ήδη έχουμε 1,65 δισεκατομμύρια κόσμο στο Facebook, κάνει το Messenger την πιο ενεργή ατζέντα στον κόσμο”. Αυτό δήλωσε ο κος Marcus σε μια συνέντευξή του. Έχοντας κατακτήσει το δυτικό κόσμο, στόχος τους είναι η παγκόσμια αγορά. Εφαρμογές όπως τα WeChat, Kakao, Line smartphone app είναι πιο δημοφιλείς σε χώρες όπως η Κίνα, η Κορέα και η Ιαπωνία. Άρα εκεί υπάρχει ακόμα χώρος για ανάπτυξη.
“Για να κάνουμε το Messenger την εφαρμογή που θα προτιμά ο κόσμος για την επικοινωνία του, πρέπει να χτίσουμε δυνατότητες διαφορετικές από όλους τους άλλους”, είπε ακόμα ο κος Marcus. Οκ, ακόμα από το Messenger δε βγάζουν λεφτά. Ή μήπως βγάζουν; Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν. Ωστόσο πρόσφατα ξεκίνησαν τα Messenger bots. Προτάσεις από εταιρείες σύμφωνα με το ενδιαφέρον του καθενός. Προτάσεις για μέρη σε προορισμούς που προκύπτουν από την κάρτα που έκανες την ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων. Προτάσεις για ειδήσεις και νέα σύμφωνα με το ενδιαφέρον σου. Και πολλά ακόμα. Τα bots δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα πολύ αλλά σίγουρα θα μπουν δυναμικά στο παιχνίδι. Πάνω από 21.000 προγραμματιστές πρόκειται σύντομα να αρχίσουν να προγραμματίζουν bots.
Ας γυρίσουμε λίγο και στις μυστικές συνομιλίες. Ένα χαρακτηριστικό που θα το ξεχωρίσει αν και θυμίζει Snapchat είναι το χρονικό όριο εμφάνισης μηνυμάτων. Θα μπορείς λοιπόν να επιλέξεις για πόσο χρονικό διάστημα το μήνυμα θα είναι διαθέσιμο. Αυτό βοηθά στο να μοιραστείς προσωπικές ή γενικά ευαίσθητες πληροφορίες. Κι αν το Snapchat δεν έχει αυτή την κατεύθυνση, δε σημαίνει ότι το Messenger δε μπορεί να την πάρει.
Μάλλον το Messenger έχει ακόμα πολλά να δείξει.
Πηγή Φωτογραφίας: Jim Wilson / The New York Times
Social Media: Απαραίτητα για την ψηφιακή παρουσία κάθε ατόμου αλλά και brand. Τα νέα τους είναι πολλά και συχνά και οι δυνατότητες τους αυξάνονται γρήγορα. Πρέπει λοιπόν να μένουμε συντονισμένοι! Ακολούθησε τη neoperativa στα δικά της Social Media κι αν χρειάζεσαι στρατηγική & πρωτότυπο περιεχόμενο για να ενισχύσεις τα δικά σου Social Media, μη διστάσεις να μας στείλεις μήνυμα.