Το ήξερες ότι η Ελλάδα είναι η νούμερο 1 χώρα στους haters; Για κάποιο λόγο, μας είναι πιο εύκολο να εκφράσουμε την κακία μας από ότι ένα καλό σχόλιο για κάποιο άλλο άτομο ή για κάποιο περιεχόμενο. Έτσι, συχνά, παρατηρείται το φαινόμενο να γίνονται πολλά κακά σχόλια κάτω από φωτογραφίες και βίντεο λογαριασμών. Και κάπου εκεί φτάνει και το ερώτημα:
Να απαντήσω και να ξεκινήσω πόλεμο, ή να αδιαφορήσω και να το αφήσω εκεί, να φαίνεται;
Ε, το shadow ban έρχεται να βοηθήσει στο δίλημμα αυτό. Μπορείς λοιπόν να επιλέξεις κάποιον ενοχλητικό λογαριασμό και τα σχόλιά του να μην είναι πλέον ορατά σε όλο σου το κοινό. Το καλό είναι ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να τα βλέπει, άρα θα είναι πιο δύσκολο να αντιληφθεί ότι οι υπόλοιποι δεν τα βλέπουν.
Μια επιπλέον δυνατότητα που εξετάζει το Instagram, στην προσπάθειά του να περιορίσει τέτοιου είδους συμπεριφορές που ξεπερνούν τα όρια, είναι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Με το που θα πληκτρολογεί κάποιος ένα σχόλιο που περιλαμβάνει “απαγορευμένες” εκφράσεις, το σύστημα θα το καταλαβαίνει. Φυσικά και δε μπορεί να αποτρέψει άμεσα τη δημοσίευσή του, αλλά θα βγάζει ένα μήνυμα προειδοποίησης, ζητώντας από το χρήστη να επιβεβαιώσει ότι σίγουρα θέλει να δημοσιεύσει ένα σχόλιο με τέτοιου είδους περιεχόμενο.
Προσωπικά, χαίρομαι να μαθαίνω ότι οι πλατφόρμες αυτές δημιουργούν συνθήκες περιορισμού τέτοιων συμπεριφορών. Νομίζω όλοι ξέρουμε ότι η έκθεση των στιγμών μας στα Social Media, μπορεί εύκολα να μας γυρίσει boomerang. Μια κακή στιγμή και τα σχόλια των γύρω μας μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο και μέσα μας. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι όλα αυτά είναι εργαλεία, και εμείς είμαστε αυτοί που επιλέγουμε τι και πώς θα μοιραστούμε. Με τη χρήση της παραπάνω δυνατότητας, γίνεται πιο εύκολο να μειώσουμε την επιρροή τέτοιων σχολίων σε εμάς και στο κοινό μας.
Τι λέτε; Σε πόσους θα χρησιμοποιήσετε το Shadow Ban σύντομα;
h/t: WeRSM