Σήμερα, 21 Μαρτίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down. Από πέρσι λοιπόν, οι οργανισμοί που ασχολούνται με το σύνδρομο αυτό προσπαθούν να μας πουν κάτι. Αυτό το κάτι είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να πούμε “I’m sorry”, με την έννοια του “Λυπάμαι”σε έναν γονιό που το παιδί του γεννήθηκε με σύνδρομο Down. Υπάρχουν όλες αυτές οι εκφράσεις που μπορείς να πεις εναλλακτικά σε μια τέτοια στιγμή. Διάλεξε μια από αυτές!
Η καμπάνια λοιπόν στην οποία αναφέρομαι σήμερα ονομάζεται “the S-word”. Πρόκειται για μια ανάδειξη της περσινής καμπάνιας “Anything But Sorry” που δημιούργησε ο οργανισμός The Canadian Down Syndrome Society. Στην περσινή καμπάνια οι νέοι εξήγησαν με απλά και αστεία λόγια γιατί δεν υπάρχει λόγος για τη λέξη από “S”. Φέτος, η προσέγγιση έγινε λίγο διαφορετική, κρατώντας πάντα το ίδιο νόημα. Η λέξη “sorry” πήρε τη μορφή προειδοποίησης πριν την έναρξη κάποιου βίντεο, σα να μην είναι αποδεκτή, σα να είναι ακατάλληλη.
Κράτησε το “Sorry” για στιγμές που όντως σου χρειάζεται λοιπόν. Δες το βίντεο και θα πούμε περισσότερα μετά.
Προειδοποιήσεις, όπως αυτή στην αρχή του βίντεο, μπαίνουν σε αντίστοιχο περιεχόμενο. Οι νέοι δημιουργούν μια σειρά από βίντεο των 6″ δευτερολέπτων που μπαίνουν ως pre-roll (πριν την έναρξη) άλλων βίντεο στο YouTube, αλλά και σε άλλες πλατφόρμες, όπως το Spotify. Διάσημα βίντεο και τραγούδια που έχουν στους στίχους τους τη λέξη “sorry”, γίνονται ένας κοινωνικός στόχος για να περάσει το συγκεκριμένο μήνυμα σε περισσότερο κόσμο. Μια πολύ έξυπνη και δημιουργική κίνηση από το agency FCB Canada για την ανάδειξη και τη δημοσιότητα της καμπάνιας.
Ο οργανισμός έχει εντοπίσει ότι η λέξη “sorry” σε στιγμές χαράς, όπως η γέννηση ενός παιδιού, είναι το πιο επίπονο σχόλιο που θα μπορούσαν να λάβουν. Εκείνη τη στιγμή, η κατά γενική ομολογία “καλή” χρήση της λέξης, αλλάζει νόημα. Γίνεται ένδειξη λύπησης για το γονιό και το παιδί. Αυτή τη συμπεριφορά είναι που επιθυμεί να αλλάξει η καμπάνια αυτή. Ως μακροπρόθεσμο στόχο της βέβαια έχει την ανάδειξη της αποδοχής, της αξιοπρέπειας και της αγάπης.
Αν βρεθείς λοιπόν σε μια αντίστοιχη κατάσταση, ξανασκέψου πριν μιλήσεις. Κι αν δεις κάποιον δίπλα σου να το κάνει, εξήγησέ του γιατί η λέξη από “S” μπορεί να είναι κακή στην περίπτωση ενός παιδιού με σύνδρομο Down.