Όλο και μεγαλώνει το θέμα της ποιότητας του περιεχομένου που παρέχεται από τα Social Media. Είτε αναφερόμαστε στο ίδιο το περιεχόμενο που ανεβαίνει είτε στα σχόλια που το συνοδεύουν, το θέμα είναι σοβαρό. Λέω σοβαρό γιατί αυτό μειώνει την αξιοπιστία των κοινωνικών δικτύων και ρίχνει το επίπεδο του περιεχομένου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να σκέφτονται σοβαρά να περιορίσουν κατά πολύ το ποσό που επενδύουν σε αυτά τα μέσα. Για να δώσει το δικαίωμα στον κάθε χρήστη να πει τη γνώμη του για το περιεχόμενο, το Facebook δοκιμάζει το Downvote κουμπί.

Το κουμπί καταψήφισης, Downvote, συμβολίζεται με ένα βέλος προς τα κάτω. Έτσι, όσο και να θέλουν κάποιοι να το δουν ως επιλογή για Dislike, δε μπορούν. Άλλωστε, σύμφωνα με την εταιρεία, ο σκοπός δημιουργίας του δεν είναι η έκφραση απλά δυσαρέσκειας. Είναι ένας τρόπος οι ίδιοι οι χρήστες να υποδεικνύουν στο Facebook πότε κάποιο περιεχόμενο το θεωρούν ακατάλληλο ή παραπλανητικό. Αυτό ίσως βοηθήσει και την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που χρησιμοποιούν οι μεγάλες εταιρείες για να εντοπίζουν πιο γρήγορα ακατάλληλο περιεχόμενο.

Η συγκεκριμένη επιλογή δοκιμάζεται ακόμα σε λίγους λογαριασμούς στην Αμερική. Μάλιστα, οι εικόνες που ακολουθούν, ανήκουν στη Social Media Strategist, Christina Hudler. Η ίδια απόρρησε όταν είδε τη δυνατότητα διαθέσιμη στο λογαριασμό της, αλλά δε μπορούσε να βρει σχετικά άρθρα στο διαδίκτυο. Μετά το πάτημα του κουμπιού, σου δίνεται η δυνατότητα να προσδιορίσεις το λόγο της καταψήφισης του περιεχομένου. Αν για παράδειγμα είναι προσβλητικό, εκτός θέματος ή παραπλανητικό.

Το ότι το Facebook θέλει να μάθει από τη γνώμη των χρηστών, είναι κάτι καλό. Η δοκιμή του Downvote δεν επηρεάζει με κάποιο τρόπο την ίδια τη σελίδα ή τα posts. Επίσης, σε πρώτη φάση δοκιμάζεται μόνο σε δημόσιες δημοσιεύσεις από σελίδες και όχι σε γκρουπ ή άλλες δομές της πλατφόρμας.

Στη μάχη που δίνουν Google, Facebook και λοιπά Social Media, για τον έλεγχο της αυθεντικότητας, το Downvote είναι ένα ακόμα δυνατό όπλο. Αν τα σχόλια από ένα χρήστη συνηθίζουν να ελκύουν για παράδειγμα την καταψήφιση, ο ίδιος ο λογαριασμός θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Έτσι, πλαστοί λογαριασμοί και ψεύτικα και κατευθυνόμενα σχόλια, θα εκλείψουν σιγά σιγά. Και ίσως έτσι αυτές οι πλατφόρμες κερδίσουν και πάλι την εμπιστοσύνη μας. Γιατί άλλωστε, γι’ αυτήν παλεύουν κατά βάθος καθημερινά.

Εσύ τι λες; Να το κάνουν παγκόσμια διαθέσιμο το Downvote;

h/t: TechCrunch

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020