Φωτογραφίες: Δήμητρα Νηφάκου
160 χρόνια Made in Greece – Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία. 160 χρόνια ιστορίας γύρω από την ελληνική δύναμη επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης σε μία μόνο έκθεση. Σε μια έκθεση που θα κρατήσει μέχρι τις 25 Μαρτίου 2018 και βρίσκεται στην Τεχνόπολη. Στην έκθεση αυτή βρεθήκαμε πρόσφατα, παρέα με τη Δήμητρα Νηφάκου, για ένα φωτογραφικό αφιέρωμα.
Ακριβώς ένα χρόνο μετά τα GR80s, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου παρουσιάζουν τη μεγάλη ιστορική έκθεση 160 χρόνια made in Greece. Στην έκθεση αυτή αναδεικνύεται –για πρώτη φορά σε αυτή την έκταση- η βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 1860-1970 και η εξέλιξή της μέχρι σήμερα.
Περισσότερα από 800 αντικείμενα, μηχανήματα, πρώτες ύλες, φωτογραφίες, σπάνια έγγραφα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, πρωτότυπα ιστορικά κείμενα, κρυμμένες πληροφορίες, παράλληλες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα συνθέτουν τα 160 χρόνια made in Greece. Μέσα από 3 ενότητες, ανακαλύψαμε με διαδραστικό τρόπο 8 κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας (μετάλλου, χημικών, οικοδομικών υλικών και υλών, ενέργειας, τροφίμων και ποτών, κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, καπνού, επίπλου), περισσότερες από 90 βιομηχανίες, ενεργές και μη ενεργές, που δραστηριοποιήθηκαν σε αυτούς, πρώτες ύλες, στάδια παραγωγής, παραγόμενα προϊόντα, τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες που σημειώθηκαν, ενώ ταυτόχρονα, γνωρίσαμε πρωτοπόρους επιχειρηματίες, εργαζομένους αλλά και παράλληλες, ανεξερεύνητες ιστορίες της ελληνικής βιομηχανικής ιστορίας.
Δήμητρα:
Μια βόλτα στην Τεχνόπολη επιβάλλεται, για όσους θέλουν να γνωρίσουν μια εποχή όπου το ψυγείο ήταν «Eskimo», ο φούρνος «Ιζόλα» και «Πίτσος» σήμαινε εμπιστοσύνη. Η φθοριούχος οδοντόπαστα «Adelco» όχι απλώς εξασφάλιζε προστασία από την τερηδόνα, αλλά λόγω της θαυματουργής χλωροφύλλης που εμπεριείχε, «προσέδιδε στόμα άοσμο, δροσερό και ευχάριστο». Τα πρώτα μπισκότα Παπαδοπούλου ψήθηκαν στο σπιτικό φούρνο της οικογένειας Παπαδοπούλου στην Κωσταντινούπολη. Το ήξερες;
Η έκθεση χωρίζεται σε δωμάτια όπου το κάθε δωμάτιο εχει αφιερωθεί σε έναν κλάδο και χρώμα ξεχωριστής σήμανσης, ώστε ο επισκέπτης να νιώθει ότι αλλάζει πίστες και να θαυμάζει μηχανές και ιστορικά γεγονότα, που όλα μαζί φτιάχνουν ιστορίες τεχνικοοικονομικής και πολιτικής κατεύθυνσης, μα και ταυτόχρονα ρέουν σαν παιχνίδι!
Η έκθεση ξεκινά με το Μεταξουργείο που πρωτάνοιξε το 1855 από τη Συρική Εταιρεία της Ελλάδας, το πρώτο ατμοκίνητο εργοστάσιο. Κι έξω ακριβώς από την αποθήκη, που θα βρεις τις περίφημες κλωστές «Πεταλούδα», θα δεις ως και το πορτοκαλί βανάκι διανομής του φρέσκου γάλακτος «Δέλτα», που γυρνούσε όλες τις γειτονιές στο ξεκίνημα της πορείας του. Λίγο αργότερα θα δεις τα ξυλάκια της «ΕΒΓΑ», που έπρεπε να φας το παγωτό για να αποκαλυφθούν γνωμικά, συμβουλές και αινίγματα. Την πρώτη συσκευασία της Φυτίνης καθώς και τη συσκευασία «Μύλοι Αγίου Γεωργίου» όπου έχει παραμήνει ίδια απο το 1964.
Αφήνοντας πίσω μου πια την έκθεση, θα θυμάμαι έντονα τις αφίσες. Αυτές τις γεμάτες χρώματα και διαφορετικές γραμματοσειρές αφίσες. Αφίσες που μιλούσαν απ’ ευθείας στον καταναλωτή γεμάτες ειλικρίνεια.
Θάνος:
Με κανονικό εισιτήριο στα 4€, η έκθεση σίγουρα αξίζει το χρόνο σου. Εμείς περάσαμε τελικά γύρω στις 2μιση ώρες μέσα στις αίθουσες. Οι πληροφορίες είναι τόσες πολλές, όσες και οι λεπτομέρειες που θα σε εκπλήξουν. Προσωπικά αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν ότι έμαθα για εταιρείες που δεν ήξερα καν ότι υπήρχαν, πόσο μάλλον ότι ήταν και ελληνικές. Από εκεί και πέρα τα πάντα είναι θέμα του πόσο βαθιά γνώση θες να πάρεις. Τα κουτάκια “Ήξερες ότι” περιέχουν σημαντικές λεπτομέρειες. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα δεις διαφορετικού τύπου διαφημίσεις ανάλογα το είδος των εταιρειών και τη χρονολογία. Αν θα μπορούσα να πω κάτι πάνω στις διαφημίσεις, είναι ότι μου φάνηκαν πολύ αγνές και δημιουργικές. Δες και τις φωτογραφίες της Δήμητρας και θα καταλάβεις τι εννοώ.
Πληροφορίες
Ημερομηνίες: 18 Ιανουαρίου έως 25 Μαρτίου 2018
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη έως Παρασκευή, 12.00-20.00
Σάββατο & Κυριακή, 11.00-20.00
Εισιτήρια:
Γενική είσοδος: 4 ευρώ
Μειωμένο (Άνεργοι, μαθητές 6-18 ετών, φοιτητές): 2,5 ευρώ