Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί γιατί η Starbucks χρησιμοποιεί το πράσινο χρώμα, η Chanel το μαύρο και η Apple το ασημί; Και πάλι θα αναρωτιέσαι γιατί επέλεξα τις συγκεκριμένες μάρκες ως παράδειγμα. Πρόκειται για μάρκες ευρέως αναγνωρίσιμες με διαφορετική ταυτότητα, target group και δημιουργούν διαφορετικούς συναισθηματικούς συνειρμούς στο μυαλό του κάθε δυνητικού πελάτη. Από την στιγμή που ο πελάτης θα εισέλθει σε ένα κατάστημα, η ταυτότητα του προϊόντος βρίσκεται σε κάθε γωνιά, σε κάθε ράφι, σε κάθε πωλητή, σε κάθε στοιχείο που έρχεται σε επαφή. Αν νομίζεις ότι το χρώμα στους τοίχους είναι απλά μια πινελιά που ταιριάζει στην αισθητική  του χώρου, ήρθε η ώρα να σου καταρρίψουμε αυτό το μύθο.

Σύμφωνα λοιπόν με έρευνες το χρώμα μπορεί να αποτελεί συχνά και τον μοναδικό λόγο που κάποιος αγοράζει ένα προϊόν, τη στιγμή που το 93% των καταναλωτών έχει επικεντρωθεί στην εμφάνισή του και σχεδόν το 85% θεωρεί το χρώμα σαν το βασικό κριτήριο αγοράς. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται 60.000 γρήγορα πιο γρήγορα την οπτική πληροφορία σε σχέση με την ύπαρξη της ίδιας πληροφορίας σε κείμενο. Η Chanel χρησιμοποιεί το μαύρο θέλοντας να δημιουργήσει την αίσθηση εξουσίας, ποιοτικής υπεροχής και έντονου prestige, η Starbucks το πράσινο για να δημιουργήσει την αίσθηση της συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης, της αρμονίας και της υγείας και το ασημί της Apple την πολυτέλεια, την αίσθηση αποκλειστικότητας και κομψότητας. Το κάθε χρώμα δημιουργεί διαφορετικά συναισθήματα στον αποδέκτη και συνδέεται άμεσα με την εικόνα της μάρκας. Όταν θα έρθεις αντιμέτωπος με το ράφι ενός καταστήματος εκατομμύρια μηνύματα περνάνε από μπροστά σου και ο εγκέφαλος αναζητά την πιο οικεία «δικλείδα ασφαλείας» για να αποκλείσει  και να φτάσει στην τελική επιλογή. Εκεί υπεισέρχεται ο ρόλος του χρώματος για να αναζητήσει εκείνα τα στοιχεία που θα συνδέσει τον καταναλωτή με το προϊόν και τελικά να το επιλέξει. Για κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά το χρώμα αγγίζει διαφορετικά σημεία αισθητικής και συναισθήματος.

Ωστόσο, ο χρυσός κανόνας επιλογής βασίζεται στον άγραφο νόμο αντίληψη=πραγματικότητα. Αν από την στιγμή που γεννιέσαι, μάθεις ότι ο ουρανός είναι πράσινος και το γρασίδι μπλε, η αντίληψη αυτή θα καλλιεργείται με την πάροδο του χρόνου και πολύ δύσκολα θα αλλάξει όσο και να προσπαθεί το εξωγενές περιβάλλον να σε πείσει για το αντίθετο, γιατί πολύ απλά είναι η δική σου πραγματικότητα. Αν πάμε τώρα σε ένα διαφορετικό σενάριο όπου μεγαλώνοντας έχουμε ένα αγαπημένο χρώμα το οποίο αποτυπώνεται σε πολλές πτυχές της ζωής μας όπως στο υπνοδωμάτιο, στα ρούχα, στα αξεσουάρ ακόμα και στην τούρτα γενεθλίων μας είναι σίγουρο ότι το χρώμα αυτό είναι η δική μας δικλείδα ασφαλείας και σημείο εμπιστοσύνης. Με απλά λόγια τα προσωπικά μας βιώματα και οι εμπειρίες μας επηρεάζουν και συνδέουν συγκεκριμένα συναισθήματα με τα αντίστοιχα χρώματα. Εκεί βασίζονται οι εταιρείες όταν επιλέγουν το χρώμα είτε στο logo, είτε στο κατάστημα είτε στο τρόπο παρουσίασης των προϊόντων στο ράφι. Οι περισσότερες κατηγοριοποιούν τα προϊόντα μέσα στο κατάστημα δημιουργώντας ζώνες χρωμάτων στοχεύοντας ο πελάτης να κατευθυνθεί στο χρώμα που του κεντρίζει την προσοχή και αφού νιώσει την ασφάλεια της επιλογής του να δει και άλλες προτάσεις προϊόντων.

Η πλευρά του marketing είναι κάπως διαφορετική. Ίσως έχεις ακούσει ότι το περιεχόμενο είτε στην διαφημιστική καμπάνια, online ή offline, σε λανσάρισμα ή υπενθύμιση προϊοντικής γραμμής είτε στην δημιουργία ενός νέου προϊόντος και της τοποθέτησης στο μυαλό του καταναλωτή είναι κρίσιμης σημασίας. Αν λοιπόν το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς, τότε το πλαίσιο που εντάσσεται και προβάλλεται είναι το βασίλειο. Η επιλογή από το χρώμα στην συσκευασία μέχρι τον τρόπο παρουσίασης στο ράφι είναι ικανές συνθήκες για να μην… περάσει το περιεχόμενο το απαραίτητο μήνυμα στον αποδέκτη. Όταν πρόκειται για πειθώ, το συναίσθημα είναι ο πρωταρχικός στόχος . Η επίκληση στο συναισθήματα μπορεί να επιτευχθεί πιο αποτελεσματικά με τη χρήση του σωστού χρώματος. Ακόμα και αν μιλάμε για πώληση ρούχων, υπηρεσιών ή φωτογραφικών μηχανών, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα χρώματα δουλεύουν και  δένουν  τέλεια με κάθε στοιχείο που περιβάλλει το προϊόν. «Εάν ένα καλό χρώμα πουλάει, τότε το σωστό χρώμα πουλάει καλύτερα».

Γι’ αυτό, δημιουργοί και κυνηγοί περιεχομένου αφήστε την πολύχρωμη φαντασία σας ελεύθερη, χρησιμοποιήστε κάθε μαρκαδόρο από την παλέτα σας και δημιουργείστε τις πιο εντυπωσιακές καμπάνιες. Αν από την άλλη είστε ο αποδέκτης σκεφτείτε το συναίσθημα που σας ενεργοποιεί το κάθε χρώμα και αφήστε το  να ξεκλειδώσει την σύνδεση μεταξύ σας. Το ταξίδι είναι μαγικό. Απολαύστε το!

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020