Η ζωή είναι στιγμές και εμπειρίες. Κι αν λατρεύεις τα ταξίδια, αλλά δε μπορείς να κάνεις πολλά και μακρινά, τότε τα ζεις μέσα από τους άλλους. Κάτι τέτοιο έπαθα κι εγώ με το ταξίδι κάποιων άγνωστων σε μια επίσης άγνωστη για μένα τοποθεσία. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον, που έμαθα και είδα πολλά για τη λίμνη Baikal. Και είπα να τα μοιραστώ και μαζί σου.

Πρόκειται για την πιο μεγάλη και βαθιά λίμνη του κόσμου. Λέγεται μάλιστα ότι ίσως είναι και η πιο γηραιά των λιμνών. Τα νερά της είναι πεντακάθαρα και η λίμνη μέχρι το Μάιο μένει παγωμένη. Και δεν εννοώ απλά παγωμένη. Ο πάγος έχει βάθος 1,5 – 2 μέτρα που σημαίνει ότι αντέχει οχήματα μέχρι και 15 τόνων. Έχει έκταση περίπου 600 χλμ. Τα καθαρά της νερά φανερώνουν τον υπέροχο κόσμο της κάτω από τα στρώματα του πάγου μέχρι και για τα πρώτα 40 μέτρα. Ψάρια, φυτά, πετρώματα. Κι αν έτυχε να αναρρωτιέσαι για τα ψάρια σε μια παγωμένη λίμνη, υπάρχει εξήγηση. Όπως θα δεις και στις φωτογραφίες, στον πάγο σχηματιζονται μεγάλες και έντονες ρωγμές. Κάποιες έχουν μήκος μέχρι και 30 χλμ. και πλάτος 2 – 3 μέτρα. Έτσι τα ψάρια δεν πεθαίνουν από έλλειψη οξυγόνου. Κι αυτό είναι μόνο ένα από τα αινίγματα που αφορούν επιστημονικά τη Baikal.

Αρκετά με τις γενικές πληροφορίες; Όχι ακόμα. Δε σου είπα για το βάθος της. Το πιο βαθύ σημείο της λίμνης έχει μετρηθεί στα 1642 μέτρα. Είναι η πιο βαθιά και με διαφορά από τις δύο μόνο λίμνες που κι εκείνες ξεπερνούν σε βάθος τα 1000 μέτρα. Αναφέρομαι στη λίμνη Tanganyika (1470 μ.) και στην Κασπία Θάλασσα (1025 μ.). Από εδώ και πέρα θα σε αφήσω να απολαύσεις τις μοναδικές αυτές φωτογραφίες των ταξιδευτών. Να είναι καλά που ταξίδεψαν μέχρι εκεί και μοιράζονται μαζί μας αυτές τις φωτογραφίες. Κι αν θες να δεις και να μάθεις περισσότερα μπορείς να επισκεφθείς τη σελίδα τους ή να τους ακολουθήσεις στο Instagram.

Πάμε Baikal του χρόνου;

HT: Bored Panda

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020