Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους από την αρχή. Η δημιουργία ενός λογοτύπου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και δε θα έπρεπε να είναι. Το λογότυπο οπτικοποιεί όλα όσα μια εταιρεία έχει να πει. Στις μέρες μας, μια ιδέα μπορεί σε λίγο χρονικό διάστημα να μετατραπεί σε μια startup εταιρεία. Και γιατί όχι, σύντομα να μεγαλώσει τόσο ώστε να γνωρίσει παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Το λογότυπο έχει στρατηγική σημασία ακόμα και για νέες προσπάθειες. Είναι αυτό που θα τις κάνει να ξεχωρίσουν πιο γρήγορα ανάμεσα στις υπόλοιπες.

Ας προχωρήσουμε. Υπάρχουν κάποια λογότυπα που αναγνωρίζεις χωρίς καν να δεις την επωνυμία (μέχρι και παιχνίδι έχει βγει!). Ταυτόχρονα, την ώρα που βλέπεις αυτό το λογότυπο, διακατέχεσαι από κάποια συναισθήματα που πηγάζουν από το τι εικόνα έχεις σχηματίσει για όλο το brand. Εντάξει, θα μου πεις αυτές οι εταιρείες είναι ήδη μεγάλες και έχουν εκατομμύρια κόσμου να τις ακολουθεί. Αν παρατηρήσεις όμως πιο προσεκτικά, όλες τους έχουν σχεδόν το ίδιο λογότυπο που είχαν στην αρχή, ή τουλάχιστον την ίδια βάση. Μαθαίνοντας από αυτές, πάμε να δούμε 5 στοιχεία που πρέπει να προσέξεις όταν θα ψάξεις με την ομάδα σου το κατάλληλο λογότυπο για την ιδέα σας.

#1 Απλότητα

Από τη Google μέχρι το Snapchat και από το PayPal μέχρι το Spotify, ένα είναι σίγουρο. Η απλότητα και ο μινιμαλισμός είναι οι τάσεις της εποχής. Όχι πολλές σκιές, όχι περιττά σχήματα και λεπτομέρειες. Ειδικά αν αναφερόμαστε και σε mobile εφαρμογές, όσο πιο απλό είναι ένα λογότυπο, τόσο πιο εύκολα αποθηκεύεται στη μνήμη μας.

#2 Χρώμα

Εδώ γίνεται συνήθως το χάος μέσα σε μια ομάδα. Κι αυτό γιατί ο καθένας έχει διαφορετικό γούστο και προτιμήσεις. Πολλές φορές, κάποιοι θεωρούν ότι το χρώμα έχει δευτερεύουσα σημασία σε ένα λογότυπο. Αυτό όμως είναι μια λανθασμένη σκέψη. Το χρώμα είναι ίσως ο κυριότερος λόγος για τον οποίο σου είπα παραπάνω ότι μπορεί όταν βλέπεις ένα λογότυπο να έχεις ταυτόχρονα κάποια συναισθήματα. Κάθε χρώμα εκφράζει κάτι διαφορετικό. Ωστόσο, εκτός από το ίδιο το χρώμα, πρέπει να προσέξεις και το σε ποιον απευθύνεσαι. Για παράδειγμα το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους, αλλά και του κομμουνισμού. Οπότε πάει και σύμφωνα με την αγορά. Επίσης, για να μην τσακώνεστε με την ομάδα, πρέπει πριν μιλήσετε για χρώματα, να έχετε βρει τις αξίες που θέλετε να αποπνέει η εταιρεία σας. Έτσι, όταν θα επιλέγετε για χρώμα, δε θα επιλέγετε με βάση τις προσωπικές προτιμήσεις αλλά με βάση το χρώμα το οποίο εξυπηρετεί τις περισσότερες αξίες της εταιρείας. Όπως συμβαίνει παρακάτω:

#3 Πληροφορίες

Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, λένε. Κι έτσι πρέπει να γίνεται. Το λογότυπο δε μπορεί να είναι άσχετο με τον υπόλοιπο κόσμο στον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία. Είτε παιρνώντας τις αξίες, είτε αναπαριστώντας ένα συγκεκριμένο σχήμα που παραπέμπει εκεί που θέλετε, το λογότυπο πρέπει να λέει κάποια πράγματα. Το λογότυπο του Instagram για παράδειγμα υποδηλώνει ότι έχει να κάνει με φωτογραφίες κυρίως. Το λογότυπο του Dropbox είναι ένα κουτί. Στο κουτί αποθηκεύουμε πράγματα που θέλουμε να κρατήσουμε. Όπως βλέπεις δεν είναι απαραίτητη η κυριολεκτική μεταφορά των λέξεων στο λογότυπο, αλλά πάλι παίζουμε με τις αξίες και το τι ερεθίσματα θέλουμε να προκαλεί στο θεατή.

#4 Κοινό – Στόχος

Κατά τη διάρκεια δημιουργίας μιας εταιρείας, κάνεις έρευνα αγοράς. Βρίσκεις την ανάγκη, το πρόβλημα και προτείνεις μια διαφορετική λύση. Έχεις βρει λοιπόν το κοινό σου. Ωστόσο, πρέπει να μάθεις παραπάνω γι’ αυτό. Γιατί αν απευθυνθείς σε αυτό με μια εικόνα που του είναι εντελώς ξένη, τότε το κάνεις πολύ δύσκολο να ενδιαφερθεί για σένα. Μην ξεχνάς ότι χωρίς κοινό, δε μπορείς να μεγαλώσεις. Οπότε πρέπει να σεβαστείς και τα δικά του “θέλω”. Μέχρι ένα σημείο όμως κι αυτό. Μην αφήσεις το κοινό να επισκιάσει τα θέλω που έχεις ορίσει για την εταιρεία σου.

#5 Διαχρονικότητα

Μη σκέφτεσαι μόνο το τώρα. Το λογότυπο έρχεται για να μείνει. Γι’ αυτό κι από την αρχή είπα ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται ως μια απλή διαδικασία η οποία μπορεί εύκολα να επαναληφθεί στο μέλλον. Στο μέλλον ίσως αλλάξεις μερικές λεπτομέρειες για να είναι πάντα σύγχρονο, αλλά η βάση πρέπει να είναι τόσο δυνατή και ξεκάθαρη που να μη χρειάζεται αλλαγή. Επίσης, σε μια μεγάλη αλλαγή, διακινδυνεύεις και την αντίδραση από το κοινό που σε έχει μάθει και συνηθίσει με μια εικόνα.

Η Google δεν άλλαξε ποτέ το λογότυπό της. Το απλοποίησε αρκετά, άλλαξε κάποια χρώματα, αλλά δεν έγινε ποτέ μονόχρωμη για παράδειγμα. Άλλο ένα παράδειγμα είναι τα Starbucks. Η γοργόνα είχε νόημα σε τοπικό επίπεδο αλλά παγκοσμίως δεν ήταν αναγνωρίσιμη απο μόνη της. Η δύναμη του brand ωστόσο, έκανε και τη γοργόνα ίσως το πιο ξεχωριστό λογότυπο στον κόσμο. Μπορεί τα ευαίσθητα σημεία της να κρύφτηκαν και να άλλαξε το αρχικό χρώμα, αλλά από εκεί και πέρα παρατηρούμε μόνο μια συντήρηση και εκσυγχρονισμό.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος. Η συζήτηση γύρω από τα λογότυπα όμως δεν τελειώνει ποτέ. Κάθε ένα από τα παραπάνω στοιχεία έχει μεγάλη ανάλυση από πίσω του. Το σημαντικό για μένα είναι να σταματήσεις να σκέφτεσαι με βάση τις δικές σου προτιμήσεις και να απαντάς στα παραπάνω σύμφωνα με τις αξίες της εταιρείας. Τα παραπάνω παραδείγματα μπορούν να λειτουργήσουν κι ως οδηγοί για το δικό σου λογότυπο. Βρες αυτά που πλησιάζουν τη δική σου δραστηριότητα, ψάξε, διάβασε και μάθε από αυτά. Ε, μην αντιγράψεις! Απλά δες τι δούλεψε γι’ αυτούς και βρες αυτά τα στοιχεία που θα κάνουν και τη δική σου ιδέα να πετάξει επιχειρηματικά.

Κι εδώ είμαστε κι εμείς με τη Neoperativa και τους δημιουργούς μας για να διαμορφώσουμε μαζί τη μελλοντική επιχειρηματική σου εικόνα.

Έτοιμος να σχεδιάσουμε το δικό σου λογότυπο;

HT: StartUs

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

The Storytailor | Thanos Kapranos | ©2020